Direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske održao govor u Domu Oružanih snaga BiH i još jednom zaštitio interese Republike Srpske i njenih institucija

Na današnjem brifingu za VIP zvanice, koji je održan u prostorijama Oružanih snaga BiH, v.d direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, gospodin Milan Novitović, postavio je dva direktna pitanja:

1. Nepostojanje Koordinacionog tijela BiH u scenariju vježbe, a za isto se očekuje procjena efikasnosti definisana kroz ciljeve vježbe.

2. Vidljivost odnosno nedovoljno upoznavanje svih sa postojanjem kodirektora vježbe, uzurpiranje funkcije kodirektora od strane jednog lica.

Govor, okarakterisan kao “ljutit”, samo ukazuje na nedostatke unutar sistema zaštite i spasavanja u BiH. To što nemamo fukcionalno Koordinaciono tijelo BiH, nikom ne daje za pravo da u simulacijskoj vježbi isto ne uspostavi. Ovakve vježbe jesu prilika da se ukaže na sve nedstatke sistema, načine prevazilaženja i otklanjanja nedostataka kao i pronalaženje partnera u ovom procesu.

Vlada SAD, njihove oružane snage, ambasada SAD-a i Njegova ekselencija ambasador SAD-a, gospodin Erik Nelson, su i ovaj put potvrdili da su naši partneri i prijatelji u ovakvim situacijama i ovim procesima.

Pripadnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske aktivno učestvuju i učestvovaće u ovoj vježbi, ali i imati dodatnu obavezu da ukažu na svaki propust ili pokušaj uzurpiranja nečijih prava. Može djelovati iznenađujuće ili zbunjujuće da se neko iz Republike Srpske zalaže za Koordinaciono tijelo BiH, dok ministrima iz Savjeta ministara BiH nije problem što to tijelo ne postoji i ne funkcioniše, a suština je da su kroz koordinaciono tijelo BiH zaštićeni interesi Republike Srpske, a njegovim nepostojanjem u Ministarstvu bezbjednosti BiH se dozvoljava uzurpacija prava i prelazak iz statusa tehničke podrške Koordinacionom tijelu BiH i isto se uvodi u status organizatora procesa.

Ministarstvo bezjednosti BiH ima pravo i obavezu koordinacije, nema operativne snage i jedinice, niti kapacitet za odgovor i pomoć građanima u bilo kojoj katastrofi koja se može dogoditi u BiH. Odjel za bezbjednost Brčko distrikta BiH, Federalna uprava civilne zaštite i Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske imaju pravo i obavezu uspostavljanja najbolje moguće saradnje, te efikasnog i efektnog odgovora u situaciji prirodne ili druge katastrofe. Za sve one kojima je postavljanje pitanja incident, ovo je samo dokaz da je BiH nefunkcionalna i zemlja apsurda.

Govor možete preslušati ovdje:

link 1

link 2