Директор Републичке управе цивилне заштите Републике Српске одржао говор у Дому Oружаних снага БиХ и још једном заштитио интересе Републике Српске и њених институција

На данашњем брифингу за VIP званице, који је одржан у просторијама Оружаних снага БиХ, в.д директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, господин Милан Новитовић, поставио је два директна питања:

1. Непостојање Kоординационог тијела БиХ у сценарију вјежбе, а за исто се очекује процјена ефикасности дефинисана кроз циљеве вјежбе.

2. Видљивост односно недовољно упознавање свих са постојањем кодиректора вјежбе, узурпирање функције кодиректора од стране једног лица.

Говор, окарактерисан као “љутит”, само указује на недостатке унутар система заштите и спасавања у БиХ. То што немамо фукционално Координационо тијело БиХ, ником не даје за право да у симулацијској вјежби исто не успостави. Овакве вјежбе јесу прилика да се укаже на све недстатке система, начине превазилажења и отклањања недостатака као и пронaлажење партнера у овом процесу.

Влада САД, њихове оружане снаге, амбасада САД-а и Његова екселенција амбасадор САД-а, господин Ерик Нелсон, су и овај пут потврдили да су наши партнери и пријатељи у оваквим ситуацијама и овим процесима.

Припадници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске активно учествују и учествоваће у овој вјежби, али и имати додатну обавезу да укажу на сваки пропуст или покушај узурпирања нечијих права. Може дјеловати изненађујуће или збуњујуће да се неко из Републике Српске залаже за Kоординационо тијело БиХ, док министрима из Савјета министара БиХ није проблем што то тијело не постоји и не функционише, а суштина је да су кроз координационо тијело БиХ заштићени интереси Републике Српске, а његовим непостојањем у Министарству безбједности БиХ се дозвољава узурпација права и прелазак из статуса техничке подршке Координационом тијелу БиХ и исто се уводи у статус организатора процеса.

Министарство безједности БиХ има право и обавезу координације, нема оперативне снаге и јединице, нити капацитет за одговор и помоћ грађанима у било којој катастрофи која се може догодити у БиХ. Одјел за безбједност Брчко дистрикта БиХ, Федерална управа цивилне заштите и Републичка управа цивилне заштите Републике Српске имају право и обавезу успостављања најбоље могуће сарадње, те ефикасног и ефектног одговора у ситуацији природне или друге катастрофе. За све оне којима је постављање питања инцидент, ово је само доказ да је БиХ нефункционална и земља апсурда.

Говор можете преслушати овдје:

линк 1

линк 2