“Štit 2021”

Na sljedećem linku možete pogledati snimak zajedničke vježbe Republičke uprave civilne zaštite i Službi zaštite i spasavanja Grada Trebinja, pod nazivom “ŠTIT 2021“.

Svrha vježbe je bila provjera ljudskih i materijalno tehničkih resursa, efikasnost reakcije timova prvog odgovora u nesreći izazvanoj zemljotresom, hitnoj intervenciji pružanja prve medicinske pomoći, te evakuacija unesrećenih uz učešće Helikopterskog servisa Republike Srpske. Scenario vježbe je obuhvatio reagovanje u slučaju zemljotresa – otkrivanje, evakuacija i medicinsko zbrinjavanje unesrećenih u urušenim objektima, a koordinisano je izvođena u krugu i zgradama tri trebinjske osnovne škole: Sv. Vasilije Ostroški, Vuk Karadžić i Jovan Jovanović Zmaj.

Uz ovaj scenario izvedena je i pokazna vježba jedinice za spasavanje na vodi, na rijeci Trebišnjici, od strane Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Nakon uspješno izvedene vježbe, najzaslužnijim organizacijama, ustanovama, preduzećima i pojedincima su uručene plakete i zahvalnice Republičke uprave civilne zaštite i Grada Trebinja.

slika 1: evakuacija unesrećenog
slika 2: pripadnici GSS-a sa potražnim psom
slika 3: zaslužni pojedinci kojima je uručena Plaketa Republičke uprave civilne zaštite