Vodostaji u Republici Srpskoj pod kontrolom

Vodostaji većine rijeka u Republici Srpskoj, prema redovnom mjerenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, su u porastu ali ispod kote redovne odbrane od poplave (Sava, Una, Sana, Vrbas) ili u stagnaciji što čini hidrološku situaciju povoljnom.

Budući da se očekuje prestanak padavina, isto ili slično stanje se može očekivati i u naredna 24 časa.
Zaplavljeni priobalni dio i poljoprivredno zemljište u mjesnim zajednicama Tršić, Ročević i Šepak-Vikend naselje, zatim dio Zvorničke plaže i plaže u Donjem Šepku, još uvijek su pod vodom.

U protekla 24 časa Drina je zaplavila i dio šetališta u Donjoj Sopotnici u opštini Novo Goražde. Rijeka Bistrica je ponovo zaplavila stambene zgrade i pomoćne objekte u Miljevini. U porastu je i vodostaj Lima, koji je zaplavio poljoprivredno zemljište na lokaciji Staro Rudo u opštini Rudo.

U Hercegovini je, zbog obilnijih padavina i porasta nivoa podzemnih voda, došlo do plavljenja lokalnih puteva i poljoprivrednog zemljišta u Popovom i Petrovom polju. U Nevesinju je sanirano korito rijeke Zalomke i zaustavljeno dalje plavljenje puta Nevesinje – Gacko, koji je sada prohodan.

Jedinice civilne zaštite ugroženih opština angažovane su na terenu, rade na otklanjanju posljedica poplava i pružaju pomoć stanovništvu i u stalnoj su pripravnosti.

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske prati stanje na terenu i spremna je pružiti podršku ugroženim lokalnim zajednicama u slučaju potrebe.