Водостаји у Републици Српској под контролом

Водостаји већине ријека у Републици Српској, према редовном мјерењу Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске, су у порасту али испод коте редовне одбране од поплаве (Сава, Уна, Сана, Врбас) или у стагнацији што чини хидролошку ситуацију повољном.

Будући да се очекује престанак падавина, исто или слично стање се може очекивати и у наредна 24 часа.
Заплављени приобални дио и пољопривредно земљиште у мјесним заједницама Тршић, Рочевић и Шепак-Викенд насеље, затим дио Зворничке плаже и плаже у Доњем Шепку, још увијек су под водом.

У протекла 24 часа Дрина је заплавила и дио шеталишта у Доњој Сопотници у општини Ново Горажде. Ријека Бистрица је поново заплавила стамбене зграде и помоћне објекте у Миљевини. У порасту је и водостај Лима, који је заплавио пољопривредно земљиште на локацији Старо Рудо у општини Рудо.

У Херцеговини је, због обилнијих падавина и пораста нивоа подземних вода, дошло до плављења локалних путева и пољопривредног земљишта у Поповом и Петровом пољу. У Невесињу је санирано корито ријеке Заломке и заустављено даље плављење пута Невесиње – Гацко, који је сада проходан.

Јединице цивилне заштите угрожених општина ангажоване су на терену, раде на отклањању посљедица поплава и пружају помоћ становништву и у сталној су приправности.

Републичка управа цивилне заштите Републике Српске прати стање на терену и спремна је пружити подршку угроженим локалним заједницама у случају потребе.