Obuka za gradonačelnike i načelnike u Bijeljini

Danas je u Bijeljini, u organizaciji Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, održana prva u nizu planiranih radionica za gradonačelnike/ načelnike jedinica lokalne samouprave u regiji koju pokriva Područno odjeljenje civilne zaštite Bijeljina.

Cilj obuke je da se gradonačelnici/ načelnici svih jedinica lokalne samouprave upoznaju sa osnovnim elementima funkcionisanja sistema zaštite i spasavanja u Republici kao i sa svojim pravima i obavezama u okviru sistema u skladu sa Članom 22. zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama.

Teme koje su obrađene a koje su prezentovali zaposleni u Upravi su sljedeće:

  1. sistem zaštite i spasavanja u Republici Srpskoj, F BiH i BiH,
  2. sistem zaštite i spasavanja u gradovima/ opštinama,
  3. procedure traženja, pružanja i prihvatanja pomoći,
  4. komunikacija u vanrednoj situaciji, odnosi sa medijima i stanovništvom i
  5. osnovni principi planiranja.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite, Milan Novitović, se zahvalio prisutnima na velikom odzivu i dosadašnjoj saradnji lokalnih zajednica sa Upravom. Naglasio je da je Republička uprava na raspolaganju za unapređenje ove i do sada uspješne saradnje komunikacije koja je ključni faktor kada je u pitanju zaštita od prirodnih i drugih nesreća obzirom da su lokalne zajednice nosioci odgovora. Posebno je istakao važnost i mogućnosti učešća u projektima i još jednom podvukao spremnost Uprave u svakom pogledu da pruži podršku svakoj lokalnoj zajednici u Republici Srpskoj.

Sljedeći termini obuke su 26.1.2021. godine u Trebinju i 29.1.2021. godine u Banjaluci.