Обука за градоначелнике и начелнике у Бијељини

Данас је у Бијељини, у организацији Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, одржана прва у низу планираних радионица за градоначелнике/ начелнике јединица локалне самоуправе у регији коју покрива Подручно одјељење цивилне заштите Бијељина.

Циљ обуке је да се градоначелници/ начелници свих јединица локалне самоуправе упознају са основним елементима функционисања система заштите и спасавања у Републици као и са својим правима и обавезама у оквиру система у складу са Чланом 22. закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама.

Теме које су обрађене а које су презентовали запослени у Управи су сљедеће:

  1. систем заштите и спасавања у Републици Српској, Ф БиХ и БиХ,
  2. систем заштите и спасавања у градовима/ општинама,
  3. процедуре тражења, пружања и прихватања помоћи,
  4. комуникација у ванредној ситуацији, односи са медијима и становништвом и
  5. основни принципи планирања.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите, Милан Новитовић, се захвалио присутнима на великом одзиву и досадашњој сарадњи локалних заједница са Управом. Нагласио је да је Републичка управа на располагању за унапређење ове и до сада успјешне сарадње комуникације која је кључни фактор када је у питању заштита од природних и других несрећа обзиром да су локалне заједнице носиоци одговора. Посебно је истакао важност и могућности учешћа у пројектима и још једном подвукао спремност Управе у сваком погледу да пружи подршку свакој локалној заједници у Републици Српској.

Сљедећи термини обуке су 26.1.2021. године у Требињу и 29.1.2021. године у Бањалуци.