Najava obilnijih padavina za 25. i 26. decembar 2020. godine

Meteorološka služba Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske izdala je upozorenje i prognoze za količinu padavina i visinu snježnog pokrivača za 25. i 26. 12.2020. godine u Republici Srpskoj.

Prema prognozi vremena za petak, subotu i nedjelju (25 – 27. 12.2020. godine), naši krajevi će u petak biti pod uticajem visinskog ciklona iz zapadne Evrope i izraženog hladnog fronta, koji će usloviti kišu i pljuskove, a koji će u toku večeri, prvo na planinama, preći u susnježicu i snijeg, a do subote ujutru snijeg i susnježica će padati i u nižim krajevima, osim na krajnjem jugu Hercegovine. Na planinama i u višim predjelima doći će do formiranja manjeg snježnog pokrivača tokom noći, koji će se povećati u subotu tokom dana. Uz zahlađenje, formiraće se snježni pokrivač i u nižim krajevima. Moguća je i pojava manjih smetova na planinama zbog umjerenog i, na momente, jakog vjetra. U nedjelju ujutru će biti uslova i za ledenu kišu na planinama na jugu i istoku. Padavine će postepeno jenjavati od subote uveče i u noći, od zapada ka istoku.

Prognozirana količina padavina: u petak se očekuje od 20-40 l/m², lokalno na sjeveru i jugozapadu do 50 l/m², u subotu od 20-30 l/m², na jugu, jugoistoku i dijelu istoka od 30-40 l/m², lokalno i do 50 l/m² na jugu. U nedjelju slabije padavine, koje će jenjavati, uglavnom u istočnim krajevima.

grafički prikazi ECMWF modela za količinu padavina

Prognozirana visina snijega: u petak od 3-9 cm, uglavnom u brdovitim i planinskim predjelima Krajine, u subotu se očekuje nova količina snijega, te će značajno porasti visina snježnog pokrivača, u nižim krajevima od 7-20 cm, u višim predjelima i na planinama od 20-30 cm, u Sarajevsko-romanijskoj regiji i do 40 cm.

Visina snijega za 25. i 26. 12.2020. godine