Најава обилнијих падавина за 25. и 26. децембар 2020. године

Метеоролошка служба Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске издала је упозорење и прогнозе за количину падавина и висину сњежног покривача за 25. и 26. 12.2020. године у Републици Српској.

Према прогнози времена за петак, суботу и недјељу (25 – 27. 12.2020. године), наши крајеви ће у петак бити под утицајем висинског циклона из западне Европе и израженог хладног фронта, који ће условити кишу и пљускове, а који ће у току вечери, прво на планинама, прећи у сусњежицу и снијег, а до суботе ујутру снијег и сусњежица ће падати и у нижим крајевима, осим на крајњем југу Херцеговине. На планинама и у вишим предјелима доћи ће до формирања мањег сњежног покривача током ноћи, који ће се повећати у суботу током дана. Уз захлађење, формираће се сњежни покривач и у нижим крајевима. Могућа је и појава мањих сметова на планинама због умјереног и, на моменте, јаког вјетра. У недјељу ујутру ће бити услова и за ледену кишу на планинама на југу и истоку. Падавине ће постепено јењавати од суботе увече и у ноћи, од запада ка истоку.

Прогнозирана количина падавина: у петак се очекује од 20-40 l/m², локално на сјеверу и југозападу до 50 l/m², у суботу од 20-30 l/m², на југу, југоистоку и дијелу истока од 30-40 l/m², локално и до 50 l/m² на југу. У недјељу слабије падавине, које ће јењавати, углавном у источним крајевима.

графички прикази ECMWF модела за количину падавина

Прогнозирана висина снијега: у петак од 3-9 cm, углавном у брдовитим и планинским предјелима Крајине, у суботу се очекује нова количина снијега, те ће значајно порасти висина сњежног покривача, у нижим крајевима од 7-20 cm, у вишим предјелима и на планинама од 20-30 cm, у Сарајевско-романијској регији и до 40 cm.

Висина снијега за 25. и 26. 12.2020. године