COVID-19: Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i svijetu 5.12.2020. godine u 9.00 časova

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama “Sv. Vračevi” u Bijeljini i “Sv. apostol Luka” u Doboju izvršeno je testiranje 865 laboratorijskih uzoraka, a virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 258 lica, od kojih je 31 mlađe, 153 srednje i 74 starije životne dobi. Radi se o 126 lica muškog i 132 ženskog pola.


Prema mjestu prebivališta, trideset devetoro lica je iz Bijeljine, trideset sedmoro iz Banja Luke, osamnaestoro iz Zvornika, sedamnaestoro iz Doboja, trinaestoro iz Trebinja, jedanaestoro iz Prijedora, devetoro iz Kneževa, po osmoro iz Višegrada, Kozarske Dubice, Modriče i Nevesinja, po šestoro iz Kotor Varoši i Pala, po petoro iz Bileće, Istočnog Novog Sarajeva, Kostajnice, Foče i Han Pijeska, po četvoro iz Laktaša i Teslića, po troje iz Bratunca, Dervenete, Istočne Ilidže, Prnjavora i Čelinca, po dvoje iz Gacka, Lopara, Petrova, Ribnika, Sokoca, Ugljevika i Šamca, te po jedno iz Broda, Milića, Mrkonjić Grada, Novog Grada, Srpca, Srebrenice, Stanara i Šipova.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 27 smrtnih slučajeva, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona. Radi se o dvadeset jednom licu muškog i šestoro ženskog pola, koji su starije, srednje, te jedno lice mlađe životne dobi (muškarac 32 godine), od kojih je po četvoro iz Banja Luke i Prijedora, po dvoje iz Prnjavora, Novog Grada, Teslića, Zvornika, Modriče, te po jedno iz Bijeljine, Čelinca, Laktaša, Mrkonjić Grada, Bileće, Doboja, Šamca,  Dervente i Ribnika.

Do sada su u Republici Srpskoj potvrđena 31643 slučaja virusa korona, a preminulo je 1178 lica, kod kojih je potvrđen test na virus korona.
U Republici Srpskoj, od virusa korona, do sada se oporavilo 16898 lica, a testirano je 137182.
Ukupan broj hospitalizovanih lica u Republici Srpskoj je 1108, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 405, a u opštim bolnicama 703.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 12328 lica, a nadzor je završen kod 100130.

Napomena: Dana 4. 12.2020. godine, sa kašnjenjem, Institutu je prijavljeno 15 smrtnih slučajeva, koji su se desili u prethodnih nekoliko dana (četvoro lica iz Banja Luke, dvoje iz Nevesinja i Foče, te po jedno iz Lopara, Šipova, Jezera, Mrkonjić Grada, Gradiške, Laktaša i Ribnika).

Detaljnije pročitajte ovdje.

Više informacija o korona virusu i preporukama možete da pronađete na sajtu JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske https://www.phi.rs.ba/.