COVID-19: Епидемиолошка ситуација у Републици Српској и свијету 5.12.2020. године у 9.00 часова

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске, Универзитетској болници у Фочи и у болницама “Св. Врачеви” у Бијељини и “Св. апостол Лука” у Добоју извршено је тестирање 865 лабораторијских узорака, а вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код 258 лица, од којих је 31 млађе, 153 средње и 74 старије животне доби. Ради се о 126 лица мушког и 132 женског пола.


Према мјесту пребивалишта, тридесет деветоро лица је из Бијељине, тридесет седморо из Бања Луке, осамнаесторо из Зворника, седамнаесторо из Добоја, тринаесторо из Требиња, једанаесторо из Приједора, деветоро из Кнежева, по осморо из Вишеграда, Козарске Дубице, Модриче и Невесиња, по шесторо из Котор Вароши и Пала, по петоро из Билеће, Источног Новог Сарајева, Костајнице, Фоче и Хан Пијеска, по четворо из Лакташа и Теслића, по троје из Братунца, Дервенете, Источне Илиџе, Прњавора и Челинца, по двоје из Гацка, Лопара, Петрова, Рибника, Сокоца, Угљевика и Шамца, те по једно из Брода, Милића, Мркоњић Града, Новог Града, Српца, Сребренице, Станара и Шипова.

У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављено је 27 смртних случајева, код којих је потврђено присуство вируса корона. Ради се о двадесет једном лицу мушког и шесторо женског пола, који су старије, средње, те једно лице млађе животне доби (мушкарац 32 године), од којих је по четворо из Бања Луке и Приједора, по двоје из Прњавора, Новог Града, Теслића, Зворника, Модриче, те по једно из Бијељине, Челинца, Лакташа, Мркоњић Града, Билеће, Добоја, Шамца,  Дервенте и Рибника.

До сада су у Републици Српској потврђена 31643 случаја вируса корона, а преминуло је 1178 лицa, код којих је потврђен тест на вирус корона.
У Републици Српској, од вируса корона, до сада се опоравило 16898 лица, а тестирано је 137182.
Укупан број хоспитализованих лица у Републици Српској је 1108, у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 405, а у oпштим болницама 703.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 12328 лица, а надзор је завршен код 100130.

Напомена: Дана 4. 12.2020. године, са кашњењем, Институту je пријављено 15 смртних случајева, који су се десили у претходних неколико дана (четворо лица из Бања Луке, двоје из Невесиња и Фоче, те по једно из Лопара, Шипова, Језера, Мркоњић Града, Градишке, Лакташа и Рибника).

Детаљније прочитајте овдје.

Више информација о корона вирусу и препорукама можете да пронађете на сајту ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске https://www.phi.rs.ba/.