COVID-19: Епидемиолошка ситуација у Републици Српској и свијету 5.6.2020. године у 9.00 часова


Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Болници Свети Врачеви у Бијељини и Универзитетској болници Фоча извршено је тестирање 510 лабораторијских узорака, а вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код 10 лица , од којих је троје млађе и седморо средње животне доби. Ради се о осам жена и два мушкарца. Према мјесту пребивалишта четворо лица је из Модриче, троје из Бањалуке, те по једно из Бијељине, Вукосавља и Котор Вароши.


До сада је у Републици Српској потврђено 1479 случајева вируса корона, а преминулo је 116 лица код којих је потврђен тест на вирус корона.

У Републици Српској, од вируса корона, до сада се опоравило 1008 лица, а на “SARS-CoV-2” тестирано је 29382. Укупан број хоспитализованих лица је 78, у Универзитетско клиничком центру (УКЦ) Републике Српске 26, а у општим болницама 52. На Одјељењу COVID-19 УКЦ-а Републике Српске хоспитализовано је 20 пацијената са тежом и средње тешком клиничком сликом, а у изолацији су четири пацијента. 

Број лица код којих је тест “SARS-CoV-2” позитиван са благом клиничком сликом или без симптома у објектима за изолацију је 67.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно je 939 лицa, а надзор је завршен код 34737. 

Опширније прочитајте овдје.


Више информација о корона вирусу и препорукама можете да пронађете на сајту ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске https://www.phi.rs.ba/