Pokazna vježba Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske u Gradišci

U periodu od 2. do 4. juna 2020. godine, pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske održali su na rijeci Savi u Gradišci pokaznu vježbu deminiranja, koja je dio doobuke za rad u deminerskim timovima koju Uprava organizuje prije početka svake deminerske sezone.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Milan Novitović, rekao je da su ronioci, koji su dio deminerskog tima, izvršili pokaznu vježbu lociranja i vađenja neeksplodiranog ubojitog sredstva zaostalog iz rata iz rijeke Save.

On je istakao da je deminerski tim osposobljen i opremljen za ovakve zadatke što je potvrđeno i akreditacijom Republičke uprave civilne zaštite.

“Republička uprava je prošla postupak akreditovanja za deminiranje 27. maja i od 8. juna u punom kapacitetu izlazimo na teren na cijelom prostoru Srpske sa svim timovima za klasično humanitarno deminiranje i uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava”, rekao je Novitović.

Pokazna vježba u Gradišci održana je u saradnji sa policijom, pripadnicima Odsjeka civilne zaštite Grada Gradiška i radio-amaterima iz Prijedora.