Саопштење за јавност

Овим путем вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске и начелник Штаба за ванредне ситуације Републике Српске, Милан Новитовић, демантује изјаву директора Федералне управе за инспекцијске послове, у којој се наводи да су имали грађане који су долазили у Кантон Сарајево, без икаквих контрола и најава, са граничних прелаза са територије Републике Српске, те да су са тих граничних прелаза лица пропуштана без издавања рјешења.

Поводом спорне изјаве директора Федералне управе за инспекцијске послове који је навео да је Федерација Босне и Херцеговине укинула одређене мјере из разлога јер су на граничним прелазима у Републици Српској лица пропуштана без контроле, надзора и издавања рјешења, Новитовић овим путем истиче да су републички инспектори присутни 24 часа на граничним прелазима, да су сва лица уредно евидентирана, да су им издата адекватна рјешења и надлежне службе Републике Српске предано и одговорно раде свој посао од првог дана.

Сва лица која су на територији Републике Српске ушла у БиХ, након извршене контроле од стране припадника граничне полиције у пратњи припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске пропраћена су у гранични карантин. У граничном карантину је успостављена потпуна сарадња, контрола, координација и рад четири службе, и то МУП-а, здравствених радника, Инспектората Републике Српске и Републичке управе цивилне заштите Републике Српске. За вријеме боравка у карантину лица су под надзором свих надлежних служби, те организовано напуштају граничне карантине. МУП је прописао правце кретања и тачке гдје се лица предају Федералној управи полиције, након чега је иста задужена за њихово даље кретање. Нити у једном случају до сада нисмо имали притужбе од било које институције на поступање у граничним карантинима. Сматрамо да је спорна изјава некоректна, с обзиром на ниво сарадње и поштовања које смо имали једни према другима и с обзиром да нам је та сарадња и даље неопходна јер лица са пребивалиштем у Републици Српској улазе на граничне прелазе у Федерацији БиХ, и обрнуто.

Институцијама ентитета и даље је неопходна размјена података и информација о грађанима  који улазе у БиХ, ради праћења њиховог кретања и поштивања мјера које су на снази, посебно јер је систем изолације/карантина у Републици Српској још увијек на снази.

Добра сарадња, брз проток и размјена информација од обостраног су значаја за благовремено провођење мјера и закона који су дали добре резултате, а све у циљу како бисмо држали под контролом даље ширење вируса те спријечили његово неконтолисано ширење и катастрофалне исходе по здравље грађана Републике Српске и Федерације БиХ.