Saopštenje za javnost

Ovim putem vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i načelnik Štaba za vanredne situacije Republike Srpske, Milan Novitović, demantuje izjavu direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove, u kojoj se navodi da su imali građane koji su dolazili u Kanton Sarajevo, bez ikakvih kontrola i najava, sa graničnih prelaza sa teritorije Republike Srpske, te da su sa tih graničnih prelaza lica propuštana bez izdavanja rješenja.

Povodom sporne izjave direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove koji je naveo da je Federacija Bosne i Hercegovine ukinula određene mjere iz razloga jer su na graničnim prelazima u Republici Srpskoj lica propuštana bez kontrole, nadzora i izdavanja rješenja, Novitović ovim putem ističe da su republički inspektori prisutni 24 časa na graničnim prelazima, da su sva lica uredno evidentirana, da su im izdata adekvatna rješenja i nadležne službe Republike Srpske predano i odgovorno rade svoj posao od prvog dana.

Sva lica koja su na teritoriji Republike Srpske ušla u BiH, nakon izvršene kontrole od strane pripadnika granične policije u pratnji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske propraćena su u granični karantin. U graničnom karantinu je uspostavljena potpuna saradnja, kontrola, koordinacija i rad četiri službe, i to MUP-a, zdravstvenih radnika, Inspektorata Republike Srpske i Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske. Za vrijeme boravka u karantinu lica su pod nadzorom svih nadležnih službi, te organizovano napuštaju granične karantine. MUP je propisao pravce kretanja i tačke gdje se lica predaju Federalnoj upravi policije, nakon čega je ista zadužena za njihovo dalje kretanje. Niti u jednom slučaju do sada nismo imali pritužbe od bilo koje institucije na postupanje u graničnim karantinima. Smatramo da je sporna izjava nekorektna, s obzirom na nivo saradnje i poštovanja koje smo imali jedni prema drugima i s obzirom da nam je ta saradnja i dalje neophodna jer lica sa prebivalištem u Republici Srpskoj ulaze na granične prelaze u Federaciji BiH, i obrnuto.

Institucijama entiteta i dalje je neophodna razmjena podataka i informacija o građanima  koji ulaze u BiH, radi praćenja njihovog kretanja i poštivanja mjera koje su na snazi, posebno jer je sistem izolacije/karantina u Republici Srpskoj još uvijek na snazi.

Dobra saradnja, brz protok i razmjena informacija od obostranog su značaja za blagovremeno provođenje mjera i zakona koji su dali dobre rezultate, a sve u cilju kako bismo držali pod kontrolom dalje širenje virusa te spriječili njegovo nekontolisano širenje i katastrofalne ishode po zdravlje građana Republike Srpske i Federacije BiH.