APEL za sve građane Republike Srpske

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske apeluje na sve građane Republike Srpske a posebno na području Istočne Hercegovine gdje je od juče uočen povećan broj požara (ukupno 14) da prilikom paljenja vatre na otvorenom prostoru vode računa o vremenskim prilikama i drugim faktorima koji utiču na širenje požara, kao i da, u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara iz novembra 2019. godine, ne ostavljaju vatru bez nadzora. Zakon o zaštiti od požara ( član 18, stav 10) kao mjeru zaštite od požara zabranjuje paljenje korova i drugih poljoprivrednih otpada bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice i nalaže preduzimanje neophodnih radnji u cilju sprečavanja širenja vatre. Takođe, ovaj zakon predviđa sankcionisanje onih koji ne postupaju u skladu sa istim ( član 87, stav 3). Zakonom je predviđena novčana kazna od 100 do 1000 KM.

Imajući u vidu da većina građana ovaj perod koriste za čišćenje poljoprivrednih parcela, još jednom napominjemo da su dužni da prilikom paljenja vatre o tome obavijeste najbližu vatrogasno-spasilačku jedinicu. Njihova lična odgovornost se odnosi na nadzor vatre i provjeru parcele prije nego napuste istu.

U gradu Trebinju  su aktivna dva požara i to na  području Snježnici i Trebinjskim brdima. U opštini Bileća aktivan je  jedan požar  na području  Meke Grude a u opštini Ljubinje tri požara i to na području  Radimlje,   Lugonjiše  i Žrvnja. U opštini Gacko aktivna su tri požara   u rejonu  Izgora, Bodežišta i Obješenika a u   Berkovićima  požar na području Hrguda i  u opštini Nevesinje  četiri požara   na području  planine Crvanj, području sela  Krekavice,Rogače i Zalom. Od sinoć je aktivan i veliki šumski požar na planini Borovica u Opštini Šipovo gdje gori borova šuma.

Mole se građani da, ukoliko primijete požar, odmah o tome obavijeste vatrogasce na broj 123 ili operativno- komunikacijski centar civilne zaštite na besplatni broj 121.