АПЕЛ за све грађане Републике Српске

Републичка управа цивилне заштите Републике Српске апелује на све грађане Републике Српске а посебно на подручју Источне Херцеговине гдје је од јуче уочен повећан број пожара (укупно 14) да приликом паљења ватре на отвореном простору воде рачуна о временским приликама и другим факторима који утичу на ширење пожара, као и да, у складу са Законом о заштити од пожара из новембра 2019. године, не остављају ватру без надзора. Закон о заштити од пожара ( члан 18, став 10) као мјеру заштите од пожара забрањује паљење корова и других пољопривредних отпада без претходног обавјештења ватрогасно-спасилачке јединице и налаже предузимање неопходних радњи у циљу спречавања ширења ватре. Такође, овај закон предвиђа санкционисање оних који не поступају у складу са истим ( члан 87, став 3). Законом је предвиђена новчана казна од 100 до 1000 КМ.

Имајући у виду да већина грађана овај перод користе за чишћење пољопривредних парцела, још једном напомињемо да су дужни да приликом паљења ватре о томе обавијесте најближу ватрогасно-спасилачку јединицу. Њихова лична одговорност се односи на надзор ватре и провјеру парцеле прије него напусте исту.

У граду Требињу  су активна два пожара и то на  подручју Сњежници и Требињским брдима. У општини Билећа активан је  један пожар  на подручју  Меке Груде а у општини Љубиње три пожара и то на подручју  Радимље,   Лугоњише  и Жрвња. У општини Гацко активна су три пожара   у рејону  Изгора, Бодежишта и Објешеника а у   Берковићима  пожар на подручју Хргуда и  у општини Невесиње  четири пожара   на подручју  планине Црвањ, подручју села  Крекавице,Рогаче и Залом. Од синоћ је активан и велики шумски пожар на планини Боровица у Општини Шипово гдје гори борова шума.

Моле се грађани да, уколико примијете пожар, одмах о томе обавијесте ватрогасце на број 123 или оперативно- комуникацијски центар цивилне заштите на бесплатни број 121.