Preporuka za dostavljanje hrane osobama u izolaciji

Preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za dostavljanje hrane osobama u izolaciji:

Prema trenutnim istraživanjima, rizik od prenosa virusa putem hrane ili ambalaže za hranu je vrlo mali, zbog relativno niske stabilnosti virusa u okolini na površinama. Prenos preko površina koje su nedavno kontaminirane virusima moguć je jedino ako se virusi preko ruku prenesu na sluznicu nosa ili očiju. Iako je malo vjerojatno da će se virusi prenijeti preko kontaminirane hrane, treba primjenjivati opšta pravila svakodnevne higijene i dobru higijensku praksu za pripremu i upotrebu hrane.

Dostavljanje hrane koje će vršiti volonteri za osobe koje su pod nadzorom odnosno u kućnoj izolaciji i druge osobe sa povećanim rizikom za infekciju COVID-19 (starije osobe, osobe sa hroničnim zdravstvenim tegobama) pomaže održavanju socijalne distance i smanjenju kritičnih dodirnih tačaka tokom spremanja i posluživanja hrane.

Izuzetno je važno da osoblje (volonteri) koje učestvuje u prevozu i distribuciji hrane nema simptome zaraznih bolesti (povišena temperatura, kašalj, kihanje, upaljeno grlo, proliv, povraćanje, vidno inficirane kožne promjene, iscjedak iz ušiju, očiju ili nosa…)

Volonteri treba da imaju adekvatnu zaštitnu opremu (rukavice, maske i, po potrebi, drugu opremu). Ukoliko volonteri nisu u mogućnosti da prije i poslije svake isporuke hrane operu i dezinfikuju ruke, neophodno je da koriste dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola i vlažne maramice sa 70% alkohola (etanola).

Prilikom isporuke hrane, volonteri treba da se pridržavaju propisane distance (minimalno 1 metar), uz kratko zadržavanje kod osoba kojima dostavljaju hranu. Zavisno od vrste hrane, osobama u izolaciji preporučuje se da odmah otklone ambalažu za hranu, jer može biti potencijalno zagađena i nakon toga da operu ruke toplom vodom i sapunom u trajanju od 20 sekundi.

Neophodno je obezbjediti higijenske uslove transportnih vozila (redovno vlažno čišćenje i dezinfekcija).