Тестирање на присуство корона вируса бесплатно за грађане Републике Српске

Саопштење за јавност Института за јавно здравство Републике Српске поводом закључка Штаба за ванредне ситуације Источна Илиџа:

Поводом Закључка Штаба за ванредне ситуације општине Источна Илиџа, у вези са исплатом средстава за тестирање становника ове општине на вирус корона у којем се тражи рефундирање трошкова овој општини, обавјештавамо све грађане у Републици Српској да се тестирање на присуство вируса корона не наплаћује, тј. да је бесплатно. Локалне заједнице не учествују у трошковима набавке тестова.

Институт за јавно здравство Републике Српске и Универзитетски клинички центар Републике Српске континуирано набављају тестове, док се дио набавља и у сарадњи са Свјетском здравственом организацијом. У међувремену се очекује испорука додатних 25. 000 тестова у сарадњи са УНДП-ом.

Тестирање на нови вирус корона SARS-CoV-2 у Републици Српској, за сада, раде само двије лабораторије које су кадровски и технички опремљене за ту врсту анализа – лабораторија у Иституту за јавно здравсто Републике Српске и у Универзитетком клиничком центру Републике Српске.

Још једном подсјећамо да појачано тестирање неће значити да ће се сви грађани који сумњају да су можда заражени моћи тестирати. Капацитете за тестирање настојимо повећати у наредном периоду, али ће и даље бити искључиво на процјени епидемиолога ко треба да се тестира. Додатна тестирања ће се обављати на локацијама које одреди искључиво Републички штаб за ванредне ситуације и биће системски организована.

Циљ тестирања је као и од првог дана, да препознамо што раније случај и да све обољеле што прије изолујемо.