Stanje u Republici Srpskoj 12. marta 2020. godine u vezi sa korona virusom

Štab za vanredne situacije grada Banjaluka donio je mjere s ciljem smanjivanja društvenih kontakata zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane virusom korona.

Štab za vanredne situacije grada Banjaluka, na današnjoj sjednici, donio je nove, restriktivne mjere sa ciljem zaštite stanovništva od virusa korona. Možete pogledati na sljedećim linkovima:

– Naredbu o regulisanju rada trgovinskih i drugih objekata na teritoriji grada 

– Zaključak o radu Centra za predškolso vaspitanje i obrazovanje

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom je 386 osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom korona.

Na Fejsbuk stranici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske navedeno je da je iz zdravstvenog nadzora izašlo ukupno 125 osoba.

U izolaciju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske smješteno je ukupno pet pacijenata.

Od posljednjeg izvještaja u Republici Srpskoj potvrđena su četiri nova slučaja zaraze virusom korona, a trenutno su ovim virusom zaraženo osam osoba.

Ministar Šeranić je podsjetio da u Srpskoj nije proglašeno vanredno stanje, već da su uvedene vanredne, odnosno preventivne mjere.

Šeranić zahtijeva od građana da laboratorijske nalaze na rade u privatnim laboratorijama, jer one nisu ovlaštene za to i ne mogu garantovati validnost testiranja na virus korona. Testiranje uzoraka na virus korona vrši Univerzitetski klinički centar u Banjaluci za svoje pacijente, a za one iz drugih bolnica to čini JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.