Стање у Републици Српској 12. марта 2020. године у вези са корона вирусом

Штаб за ванредне ситуације града Бањалука донио је мјере с циљем смањивања друштвених контаката због погоршане епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона.

Штаб за ванредне ситуације града Бањалука, на данашњој сједници, донио је нове, рестриктивне мјере са циљем заштите становништва од вируса корона. Можете погледати на сљедећим линковима:

– Наредбу о регулисању рада трговинских и других објеката на територији града 

– Закључак о раду Центра за предшколсо васпитање и образовање

У Републици Српској под здравственим надзором је 386 особа које су допутовале из подручја захваћених вирусом корона.

На Фејсбук страници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске наведено је да је из здравственог надзора изашло укупно 125 особа.

У изолацију у Универзитетском клиничком центру Републике Српске смјештено је укупно пет пацијената.

Oд посљедњег извјештаја у Републици Српској потврђена су четири нова случаја заразе вирусом корона, а тренутно су овим вирусом заражено осам особа.

Министар Шеранић је подсјетио да у Српској није проглашено ванредно стање, већ да су уведене ванредне, односно превентивне мјере.

Шеранић захтијева од грађана да лабораторијске налазе на раде у приватним лабораторијама, јер оне нису овлаштене за то и не могу гарантовати валидност тестирања на вирус корона. Тестирање узорака на вирус корона врши Универзитетски клинички центар у Бањалуци за своје пацијенте, а за оне из других болница то чини ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске.