Preporuke Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za građane Republike Srpske koji putuju U i IZ područja zahvaćenih korona virusom

Preporuke za osobe koje putuju U zemlje zahvaćene novim korona virusom SARS – CoV-2

Putnicima iz Republike Srpske koji putuju U zemlje zahvaćene širenjem virusa SARS – CoV-2 preporučujemo da svoje putovanje odgode ukoliko nije neophodno.

Putnicima koji iz Republike Srpske ipak putuju u zemlje zahvaćene novim korona virusom, preporučujemo da poštuju sljedeće mjere:

  • Izbjegavati kontakt sa bolesnim osobama, naročito osobama sa simptomima respiratornih infekcija.
  • Često prati ruke sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi. Ako sapun i voda nisu dostupni, treba koristiti dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola, nakon što se ukloni vidljiva nečistoća sa ruku.
  • Izbjegavati kontakt sa životinjama (živim ili mrtvim) i odlazak na tržnice sa životinjama.
  • Ne jesti sirove ili nedovoljno termički obrađene namirnice životinjskog porijekla (namirnice životinjskog porijekla koristiti samo dovoljno prokuvane ili pečene).
  • Obavijestiti svog doktora ukoliko putujete u zemlje zahvaćene novim korona virusom. Ovo se posebno odnosi na starije osobe i osobe sa hroničnim oboljenjima, koje imaju veći rizik da dobiju ozbiljniju formu bolesti ili komplikacije.
  • U slučaju pojave respiratornih simptoma (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje), odmah potražite ljekarsku pomoć. U zdravstvenu ustanovu se prvo javite telefonom.

Preporuke za putnike koji putuju IZ zemalja zahvaćenih novim korona virusom SARS – CoV-2

Ukoliko dolazite IZ zemalja zahvaćenih novim korona virusom SARS – CoV-2 a u cilju zaštite zdravlja stanovništva, obavezni ste da se po dolasku u Republiku Srpsku telefonski javite nadležnom domu zdravlja, kako biste dobili savjet i preporuku za dalje postupanje.

U slučaju pojave povišene tjelesne temperature i respiratornih simptoma (kašalj otežano disanje) potrebno je da:

  • Odmah potražite ljekarsku pomoć. U nadležni dom zdravlja se prvo javite telefonom i obavezno spomenite svoje nedavno putovanje i simptome bolesti.
  • Nemojte putovati u bolesnom stanju.
  • Izbjegavajte kontakt s drugim osobama. Ako to nikako nije moguće, nosite hiruršku masku koja pokriva nos i usta dok ste u kontaktu sa drugim osobama.
  • Tokom kihanja i kašljanja pokrijte usta i nos jednokratnom papirnom maramicom, koju nakon upotrebe odmah bacite, ili rukavom (nikako rukama).
  • Često perite ruke sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi. Ako sapun i voda nisu dostupni, koristiti dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola, nakon što ste prethodno uklonili vidljivu nečistoću s ruku.

Više informacija o korona virusu možete da pronađete na sajtu JZU Instituta za javno zdravstvo

https://www.phi.rs.ba/