ВладаРепублике Српске донијела сет закључака поводом појаве корона вируса

Влада Републике Српске одржала је данас, 10. 3.2020. године, четрвту телефонску сједницу и донијела сљедеће закључке, које овдје преносимо:

  1. Влада Републике Српске се упознала са Информацијом о појави новог корона вируса 2019-nCoV и предузетим активностима у Републици Српској.
  2. Влада Републике Српске сходно Закону о заштити становништва од заразних болести („Службени гласник Републике Српске, број 90/17), имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију у Републици Српској цијени да је потребно предузети сљедеће мјере и активности и то: престанак рада школских установа и забрану јавних окупљања, обавезно ангажовање запослених у здравственим установама ради спречавања и сузбијања појаве корона вируса у Републици Српској, изолација обољелих у кућним условима или другом адаптираном објекту, те забрана улазака страним држављанима из земаља захваћених вирусом (НР Кина, Јужна Кореја, Иран и Италија).
  3. Задужује се Министарство просвјете и културе да предузме све потребне мјере у циљу обустављања наставе у основним и средњим школама, као и високошколским установама у Републици Српској у периоду 11.03-30.03.2020. године.
  4. Задужује се Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво да предузме све потребне мјере у циљу обустављања наставе на свим високошколским установама у Републици Српској у периоду 11.03-30.03.2020. године.
  5. Влада Републике Српске констатује да се у периоду 11.03-30.03.2020. године забрањују јавна окупљања грађана у Републици Српској.
  6. Задужује се Министарство породице, омладине и спорта да предузме мјере како би се у периоду 11.03-30.03.2020. године, све спортске манифестације организовале и одржавале без присуства публике, те да се у истом периоду откажу све спортске активности дјеце старости до 15 година.
  7. Влада Републике Српске тражи од надлежних органа БиХ да предузму мјере и активности у циљу спречавања уласка страних држављана у БиХ који долазе из земаља захваћених вирусом (НР Кина, Јужна Кореја, Иран и Италија), с тим да држављани Републике Српске и БиХ који долазе са ових подручја морају ићи у обавезну кућну изолацију у трајању од 14 дана.
  8. Задужује се Министарство здравља и социјалне заштите да предузме мјере и активности како би се у надлежним здравственим установама Републике Српске сачинили посебни планови рада у ванредним околностима(посебни простор, неопходна опрема и лијекови и неопходни људски капацитети).
  9. Задужује се ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске да врши набавку медицинске опреме, личне заштитне опреме и дезинфекционих средстава у сврху спречавања и сузбијање појаве корона вируса (COVID-19), у Републици Српској.
  10. Задужују се стационарне здравствене установе, установе социјалне заштите за смјештај лица и домови пензионера да, до даљњег, забране посјете.
  11. Задужује се Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу да, у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите настави интезивне контакте са Свјетском здравственом организацијом, Републиком Србијом, Народном Републиком Кином и Руском Федерацијом и затраже помоћ у медицинској и личној заштитној опреми у сврху даљег спречавања и сузбијања појаве корона вируса у Републици Српској.
  12. Влада Републике Српске ће обезбиједити средства, у износу од 500.000 КМ, за набавку медицинске опреме, личне заштитне опреме и дезинфекционих средстава која се користе у сврху даљег спречавања и сузбијање појаве корона вируса.
  13. Задужују се све институције у Републици Српској да своје активности прилагоде у складу са овим закључком.
  14. Закључак ступа на снагу даном доношења.