VladaRepublike Srpske donijela set zaključaka povodom pojave korona virusa

Vlada Republike Srpske održala je danas, 10. 3.2020. godine, četrvtu telefonsku sjednicu i donijela sljedeće zaključke, koje ovdje prenosimo:

  1. Vlada Republike Srpske se upoznala sa Informacijom o pojavi novog korona virusa 2019-nCoV i preduzetim aktivnostima u Republici Srpskoj.
  2. Vlada Republike Srpske shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službeni glasnik Republike Srpske, broj 90/17), imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj cijeni da je potrebno preduzeti sljedeće mjere i aktivnosti i to: prestanak rada školskih ustanova i zabranu javnih okupljanja, obavezno angažovanje zaposlenih u zdravstvenim ustanovama radi sprečavanja i suzbijanja pojave korona virusa u Republici Srpskoj, izolacija oboljelih u kućnim uslovima ili drugom adaptiranom objektu, te zabrana ulazaka stranim državljanima iz zemalja zahvaćenih virusom (NR Kina, Južna Koreja, Iran i Italija).
  3. Zadužuje se Ministarstvo prosvjete i kulture da preduzme sve potrebne mjere u cilju obustavljanja nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj u periodu 11.03-30.03.2020. godine.
  4. Zadužuje se Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo da preduzme sve potrebne mjere u cilju obustavljanja nastave na svim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj u periodu 11.03-30.03.2020. godine.
  5. Vlada Republike Srpske konstatuje da se u periodu 11.03-30.03.2020. godine zabranjuju javna okupljanja građana u Republici Srpskoj.
  6. Zadužuje se Ministarstvo porodice, omladine i sporta da preduzme mjere kako bi se u periodu 11.03-30.03.2020. godine, sve sportske manifestacije organizovale i održavale bez prisustva publike, te da se u istom periodu otkažu sve sportske aktivnosti djece starosti do 15 godina.
  7. Vlada Republike Srpske traži od nadležnih organa BiH da preduzmu mjere i aktivnosti u cilju sprečavanja ulaska stranih državljana u BiH koji dolaze iz zemalja zahvaćenih virusom (NR Kina, Južna Koreja, Iran i Italija), s tim da državljani Republike Srpske i BiH koji dolaze sa ovih područja moraju ići u obaveznu kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana.
  8. Zadužuje se Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da preduzme mjere i aktivnosti kako bi se u nadležnim zdravstvenim ustanovama Republike Srpske sačinili posebni planovi rada u vanrednim okolnostima(posebni prostor, neophodna oprema i lijekovi i neophodni ljudski kapaciteti).
  9. Zadužuje se JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da vrši nabavku medicinske opreme, lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava u svrhu sprečavanja i suzbijanje pojave korona virusa (COVID-19), u Republici Srpskoj.
  10. Zadužuju se stacionarne zdravstvene ustanove, ustanove socijalne zaštite za smještaj lica i domovi penzionera da, do daljnjeg, zabrane posjete.
  11. Zadužuje se Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju da, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite nastavi intezivne kontakte sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, Republikom Srbijom, Narodnom Republikom Kinom i Ruskom Federacijom i zatraže pomoć u medicinskoj i ličnoj zaštitnoj opremi u svrhu daljeg sprečavanja i suzbijanja pojave korona virusa u Republici Srpskoj.
  12. Vlada Republike Srpske će obezbijediti sredstva, u iznosu od 500.000 KM, za nabavku medicinske opreme, lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava koja se koriste u svrhu daljeg sprečavanja i suzbijanje pojave korona virusa.
  13. Zadužuju se sve institucije u Republici Srpskoj da svoje aktivnosti prilagode u skladu sa ovim zaključkom.
  14. Zaključak stupa na snagu danom donošenja.