Požar u opštini Srbac

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Milan Novitović, danas je posjetio opštinu Srbac i održao radni sastanak sa zamjenikom načelnika opštine, načelnikom Odjeljenja za opštu upravu, načelnikom za privredne i društvene djelatnosti, komandantom Teritorijalne vatrogasne jedinice i šefom Odsjeka civilne zaštite u cilju sagledavanja situacije na terenu i definisanja budućih koraka na saniranju štete i pružanju pomoći.

Naime, Republičkoj upravi civilne zaštite za pomoć se obratila opština Srbac za sanaciju štete od požara do kojeg je došlo 4. 3. 2020. godine oko 18.30 časova na krovnoj konstrukciji jednospratne zgrade površine oko 350 kvadratnih metara, sa osam stambenih jedinica pri čemu je izgorjela kompletna krovna konstrukcija i oštećena su četiri stana dok su četiri stana u prizemlju natopljena vodom prilikom gašenja požara. U akciji gašenja je učestvovalo 6 vozila, 12 vatrogasaca i jedna platforma Elektrodistribucije Srbac a požar je ugašen oko 22.00 časa. Nije bilo stradalih i povrijeđenih.

Obzirom da u skladu sa članom 154. tačka g) Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama („Službeni glasnik Republike Srpske 121/12 i 46/17), Republika Srpska, u skladu sa mogućnostima, finansira pružanje materijalne pomoći radi uklanjanja posljedica elementarnih nepogoda i druge nesreće, odlučeno je da Republička uprava civilne zaštite, kao organ Vlade Republike Srpske koji se bavi poslovima zaštite i spasavanja pruži pomoć opštini Srbac u sanaciji dijela štete od požara.