Metodsko-pokazna vježba civilne zaštite „PARLAMENT 2020“

Danas je, u Sarajevu, na platou ispred institucija BiH, veoma uspješno izvedena metodsko- pokazna vježba „Parlament 2020“ a izveli su je zajedničkim snagama pripadnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Federalne uprave civilne zaštite F BiH.

Vježba je izvedena u skladu sa Sporazumom o saradnji u ostvarivanju zadataka civilne zaštite koju su ove dvije institucije potpisale 2001. godine.

Svrha metodsko-pokazne vježbe bila je provjera osposobljenosti jedinice za spasavanje sa visina  da raspoloživim ljudskim i materijalno-tehničkih resursima, odgovarajućim operativnim mjerama, metodama i radnjama brzo odgovore na nastalu nesreću iz scenarija i zahtjevnu situaciju spašavanja sa visine.

Radnu tačku spasavanja sa visine su izveli pripadnici specijalizovane jedinice za spasavanje sa visina (Gorska služba spasavanja Foča), ekipe Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske za pružanje hitne medicinske pomoći a izvođenje vježbe je pratio naš tim sa dronovima.

Cilj vježbe je bio provjera spremnosti timova Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Federalne uprave civilne zaštite za zajedničko djelovanje u stvarnoj situaciji,  akcije vertikalnog spašavanja povrijeđenih osoba, sadejstva sa timovima ostalih službi od značaja za zaštitu i spašavanje, komunikacije među različitim akterima u pružanju odgovora, provjera djelotvornosti bezbjednosnih mjera i obezbjeđenja lica mjesta – mjesta izvođenja metodsko-pokazne vježbe kao i proigravanje  planova i standardnih operativnih procedura.

Pored pripadnika uprava za civilnu zaštitu u izvođenju vježbe su učestvovale ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u akcijama simuliranog medicinskog tretmana i gašenja  požara.

Video zapis pogledati ovdje.

DCIM\100MEDIA\DJI_0019.JPG
DCIM\100MEDIA\DJI_0026.JPG