Mетодско-показна вјежбa цивилне заштите „ПАРЛАМЕНТ 2020“

Данас је, у Сарајеву, на платоу испред институција БиХ, веома успјешно изведена методско- показна вјежба „Парламент 2020“ а извели су је заједничким снагама припадници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске и Федералне управе цивилне заштите Ф БиХ.

Вјежба је изведена у складу са Споразумом о сарадњи у остваривању задатака цивилне заштите коју су ове двије институције потписале 2001. године.

Сврха методско-показне вјежбе била је провјера оспособљености јединице за спасавање са висина  да расположивим људским и материјално-техничких ресурсима, одговарајућим оперативним мјерама, методама и радњама брзо одговоре на насталу несрећу из сценарија и захтјевну ситуацију спашавања са висине.

Радну тачку спасавања са висине су извели припадници специјализоване јединице за спасавање са висина (Горска служба спасавања Фоча), екипе Републичке управе цивилне заштите Републике Српске за пружање хитне медицинске помоћи а извођење вјежбе је пратио наш тим са дроновима.

Циљ вјежбе је био провјера спремности тимова Републичке управе цивилне заштите Републике Српске и Федералне управе цивилне заштите за заједничко дјеловање у стварној ситуацији,  акције вертикалног спашавања повријеђених особа, садејства са тимовима осталих служби од значаја за заштиту и спашавање, комуникације међу различитим актерима у пружању одговора, провјера дјелотворности безбједносних мјера и обезбјеђења лица мјеста – мјеста извођења методско-показне вјежбе као и проигравање  планова и стандардних оперативних процедура.

Поред припадника управа за цивилну заштиту у извођењу вјежбе су учествовале екипе Завода за хитну медицинску помоћ и Професионалне ватрогасне јединице Кантоналне управе цивилне заштите Кантона Сарајево у акцијама симулираног медицинског третмана и гашења  пожара.

Видео запис погледати овдје.

DCIM\100MEDIA\DJI_0019.JPG
DCIM\100MEDIA\DJI_0026.JPG