Četvrti sastanak IPA Upravnog odbora

Dana 6. 11. 2019. godine u Sarajevu je održan Četvrti sastanak Upravnog odbora za praćenje IPA II   na kojem je razmatrano planiranje i primjena sredstava Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od oko 530 miliona eura za period 2014-2020.

Sastanku su, kao posmatrači, prisustvovali predstavnici svih nivoa administracije u Bosni i Hercegovini, Evropske unije, kao i predstavnici država članica Evropske unije i civilnog društva.

Razmatrani su rezultati postignuti u svim sektorima koji koriste finansijska sredstva Evropske unije ( demokratija i upravljanje, vladavina zakona i osnovna prava, konkurentnost, inovacije i poljoprivredni i ruralni razvoj, okruženje, energija i transport kao i obrazovanje, zapošljavanje i socijalna politika).  Fokus je bio na što efikasnijem budućem finansiranju, tj .podršci Bosni i Hercegovini da ispuni reformske prioritete utvrđene u Mišljenju Komisije o aplikaciji za članstvo u Evropskoj uniji.

U pripremi za novi paket finansijske pomoći za period 2021-2027. godine, predstavnici Evropske unije su ponovili stav da je neophodno da vlasti u Bosni i Hercegovini pronađu adekvatne unutrašnje aranžmane za ubrzanje implementacije programa, poboljšaju efikasnost i osiguraju vidljivost rezultata postignutih u korist svih građana.