Четврти састанак IPA Управног одбора

Дана 6. 11. 2019. године у Сарајеву је одржан Четврти састанак Управног одбора за праћење IPA II   на којем је разматрано планирање и примјена средстава Европске уније за Босну и Херцеговину у износу од око 530 милиона еура за период 2014-2020.

Састанку су, као посматрачи, присуствовали представници свих нивоа администрације у Босни и Херцеговини, Европске уније, као и представници држава чланица Европске уније и цивилног друштва.

Разматрани су резултати постигнути у свим секторима који користе финансијска средства Европске уније ( демократија и управљање, владавина закона и основна права, конкурентност, иновације и пољопривредни и рурални развој, окружење, енергија и транспорт као и образовање, запошљавање и социјална политика).  Фокус је био на што ефикаснијем будућем финансирању, тј .подршци Босни и Херцеговини да испуни реформске приоритете утврђене у Мишљењу Комисије о апликацији за чланство у Европској унији.

У припреми за нови пакет финансијске помоћи за период 2021-2027. године, представници Европске уније су поновили став да је неопходно да власти у Босни и Херцеговини пронађу адекватне унутрашње аранжмане за убрзање имплементације програма, побољшају ефикасност и осигурају видљивост резултата постигнутих у корист свих грађана.