Koordinacioni sastanak u Gacku

Dana 7. 11. 2019. godine u Gacku je održan prvi u nizu redovnih koordinacionih sastanaka za područje Trebinja obzirom da je praksa da se ovi sastanci održavaju širom Republike Srpske. Sastanku je prisustvovao v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike srpske sa saradnicima zajedno sa  rukovodiocima službi civilne zaštite sa područja Hercegovine kao i drugim subjektima od značaja za zaštitu i spasavanje sa ovog područja (Centar za gazdovanje kršom Trebinje, JU „Ekologija i bezbjednost“, Trebinje, Policijska uprava Trebinje i Jedinica granične policije Trebinje).

Urađena je kratka analiza   realizovanih zadataka koji proizilaze iz :

  • Plana aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru u Republici Srpskoj u 2019. godini,
  • realizovanih preventivnih i operativnih mjera shodno Planu odbrane od poplava u Republici Srpskoj u 2019. godini kao i analiza kapaciteta za zaštitu i spasavanje od poplava. („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 10/19)
  • analiza zadataka realizovanih shodno Planu aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od zemljotresa u Republici Srpskoj u 2019. godini ( „Službeni glasnik Republike Srpske „ broj:49/16) i analiza kapaciteta za zaštitu i spasavanje od zemljotresa.
  • realizovane preventivne i operativne mjere shodno Planu aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od većih snježnih padavina i snijega od interesa za Republiku Srpsku u 2019. godine ( „Službeni glasnik Republike Srpske“ broj: 93/17) i analiza kapaciteta za zaštitu i spasavanje od snježnih padavina i snijega.

Diskutovano je i o pitanju aktivnosti gradova/opština u vezi pojave afričke kuge svinja kao i o migrantskoj krizi.