Координациони састанак у Гацку

Дана 7. 11. 2019. године у Гацку је одржан први у низу редовних координационих састанака за подручје Требиња обзиром да је пракса да се ови састанци одржавају широм Републике Српске. Састанку је присуствовао в.д. директора Републичке управе цивилне заштите Републике српске са сарадницима заједно са  руководиоцима служби цивилне заштите са подручја Херцеговине као и другим субјектима од значаја за заштиту и спасавање са овог подручја (Центар за газдовање кршом Требиње, ЈУ „Екологија и безбједност“, Требиње, Полицијска управа Требиње и Јединица граничне полиције Требиње).

Урађена је кратка анализа   реализованих задатака који произилазе из :

  • Плана активности у припреми и спровођењу мјера заштите и спасавања од шумских и других пожара на отвореном простору у Републици Српској у 2019. години,
  • реализованих превентивних и оперативних мјера сходно Плану одбране од поплава у Републици Српској у 2019. години као и анализа капацитета за заштиту и спасавање од поплава. („Службени гласник Републике Српске“, број: 10/19)
  • анализа задатака реализованих сходно Плану активности у припреми и спровођењу мјера заштите и спасавања од земљотреса у Републици Српској у 2019. години ( „Службени гласник Републике Српске „ број:49/16) и анализа капацитета за заштиту и спасавање од земљотреса.
  • реализоване превентивне и оперативне мјере сходно Плану активности у припреми и спровођењу мјера заштите и спасавања од већих сњежних падавина и снијега од интереса за Републику Српску у 2019. године ( „Службени гласник Републике Српске“ број: 93/17) и анализа капацитета за заштиту и спасавање од сњежних падавина и снијега.

Дискутовано је и о питању активности градова/општина у вези појаве афричке куге свиња као и о мигрантској кризи.