Savjeti RUCZ RS u borbi protiv vrućina, na šta da građani obrate pažnju!

U Republici Srpskoj se, prema najavi meteorologa, u ovoj sedmici očekuju velike temperature vazduha i do 38 stepeni C. Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) prenosi savjete stručnjaka da u takvim ekstremnim prilikama treba rashladiti prostorije, izbjegavati fizičke aktivnosti, uzimati više tečenosti, izbjegavati boravak napolju u najtoplijem dijelu dana. Osjetljiva populacija, djeca, trudnice, stari, oboljeli od hroničnih bolesti, imaju smanjenu sposobnost prilagođavanja i zbog toga oni sami, kao i njihovi najbliži, treba da obrate posebnu pažnju na brigu o zdravlju i ponašanju u ljetnjim mjesecima. Među mjerama koje treba preduzeti je stalno rashlađivanje svog doma.

Preporučuje se održavanje sobne temperature ispod 32 stepena C tokom dana, odnosno ispod 24 stepena C tokom noći. Ovo je naročito važno za djecu uzrasta do 2 godine, starija lica od 60 godina, kao i za hronične bolesnike.

Nemojte boraviti napolju u toku najtoplijeg dijela dana od 10 do 17 časova.

Izbjegavajte naporne fizičke aktivnosti. Ako morate da ih obavljate, činite to u toku najhladnijeg dijela dana, što je obično između 4 i 7 časova ujutru. Boravite u hladu. Ne ostavljajte djecu, kao ni životinje, u parkiranim vozilima.

Ukazujemo i na potrebu da se rashlađuje tijelo i hidrira organizam.

Tuširajte se u rashlađenoj vodi. Možete da primjenjujete i hladne obloge, peškire, sunđere, kupke za stopala, itd. Nosite laganu, komotnu odjeću od prirodnih materijala, svijetlih boja. Ako izlazite napolje nosite šešir ili kapu sa širokim obodom i naočale za sunce. Redovno unosite tečnost, prije svega vodu, bez obzira na eventualno odsustvo osjećaja žeđi. Treba izbjegavati alkohol i smanjiti unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića. Uzimajte manje, a češće obroke. Izbjegavajte hranu sa velikim sadržajem proteina.

Redovno provjeravajte kako su vam članovi porodice, prijatelji i susjedi, koji žive sami.

Osjetljiva populacija (djeca, trudnice i stariji od 65 godina) mogla bi da zatreba pomoć tokom vrelih dana. Ako neko uzima lijekove, provjerite sa njegovim ljekarom da li ti lijekovi utiču na termoregulaciju. Zatražite medicinski savjet ako patite od nekog hroničnog oboljenja ili istovremeno uzimate više različitih lijekova.

Potražite pomoć ako osjećate vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili imate glavobolju.

Što je prije moguće pređite u ohlađen prostor i izmjerite tjelesnu temperaturu. Popijte nekoliko gutljaja vode ili voćnog soka sobne temperature. Obratite se ljekaru ako osjetite neuobičajene simptome ili ako simptomi dugo traju.

Ako primjetite kod nekog od članova vaše porodice ili ljudi kojima pomažete toplu, suvu kožu i buncanje, pojavu grčeva i/ili nesvjesticu, odnosno gubitak svijesti, odmah pozovite ljekara/hitnu pomoć. Dok čekate na pomoć, pokušajte lice rashladiti hladnim oblogama, dajte mu da pije tečnost, oslobodite ga viška odjeće.