Савјети РУЦЗ РС у борби против врућина, на шта да грађани обрате пажњу!

У Републици Српској се, према најави метеоролога, у овој седмици очекују велике температуре ваздуха и до 38 степени Ц. Републичка управа цивилне заштите Републике Српске (РУЦЗ РС) преноси савјете стручњака да у таквим екстремним приликама треба расхладити просторије, избјегавати физичке активности, узимати више течености, избјегавати боравак напољу у најтоплијем дијелу дана. Осјетљива популација, дјеца, труднице, стари, обољели од хроничних болести, имају смањену способност прилагођавања и због тога они сами, као и њихови најближи, треба да обрате посебну пажњу на бригу о здрављу и понашању у љетњим мјесецима. Међу мјерама које треба предузети је стално расхлађивање свог дома.

Препоручује се одржавање собне температуре испод 32 степена Ц током дана, односно испод 24 степена Ц током ноћи. Ово је нарочито важно за дјецу узраста до 2 године, старија лица од 60 година, као и за хроничне болеснике.

Немојте боравити напољу у току најтоплијег дијела дана од 10 до 17 часова.

Избјегавајте напорне физичке активности. Ако морате да их обављате, чините то у току најхладнијег дијела дана, што је обично између 4 и 7 часова ујутру. Боравите у хладу. Не остављајте дјецу, као ни животиње, у паркираним возилима.

Указујемо и на потребу да се расхлађује тијело и хидрира организам.

Туширајте се у расхлађеној води. Можете да примјењујете и хладне облоге, пешкире, сунђере, купке за стопала, итд. Носите лагану, комотну одјећу од природних материјала, свијетлих боја. Ако излазите напоље носите шешир или капу са широким ободом и наочале за сунце. Редовно уносите течност, прије свега воду, без обзира на евентуално одсуство осјећаја жеђи. Треба избјегавати алкохол и смањити унос кафе и газираних безалкохолних пића. Узимајте мање, а чешће оброке. Избјегавајте храну са великим садржајем протеина.

Редовно провјеравајте како су вам чланови породице, пријатељи и сусједи, који живе сами.

Осјетљива популација (дјеца, труднице и старији од 65 година) могла би да затреба помоћ током врелих дана. Ако неко узима лијекове, провјерите са његовим љекаром да ли ти лијекови утичу на терморегулацију. Затражите медицински савјет ако патите од неког хроничног обољења или истовремено узимате више различитих лијекова.

Потражите помоћ ако осјећате вртоглавицу, слабост, узнемиреност, интензивну жеђ или имате главобољу.

Што је прије могуће пређите у охлађен простор и измјерите тјелесну температуру. Попијте неколико гутљаја воде или воћног сока собне температуре. Обратите се љекару ако осјетите неуобичајене симптоме или ако симптоми дуго трају.

Ако примјетите код неког од чланова ваше породице или људи којима помажете топлу, суву кожу и бунцање, појаву грчева и/или несвјестицу, односно губитак свијести, одмах позовите љекара/хитну помоћ. Док чекате на помоћ, покушајте лице расхладити хладним облогама, дајте му да пије течност, ослободите га вишка одјеће.