Završena vježba “Koordinacija 2021”

Dana 25. 6.2021. godine, u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, završena je simulacijska vježba za stolom “Koordinacija 2021”. Pripadnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske prethodnih dana aktivno su učestvovali u navedenoj vježbi.
Jedan od koodirektora vježbe, pripadnik Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Željko Janković, u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, obratio se prisutnima u okviru analize vježbe, te ukazao na sve propuste navedene vježbe. Janković je istakao da vježba nije bila prilagođena realnoj situaciji, kao i da tokom vježbe pripadnici Ministarstva bezbjednosti BiH nisu uvažili prijedloge Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, koji su bili dogovoreni u samim pripremama za vježbu.
Kao jedan od glavnih nedostataka naveo je nepostojanje Koordinacionog tijela BiH. Nepostojanje Koordinacionog tijela BiH i nemogućnost formiranja istog dovodi u pitanje interese pripadnika Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske u kontekstu sistema zaštite i spasavanja, a samim tim dovodi u pitanje interese i Republike Srpske.
Ovim postupkom, koodirektor vježbe Željko Janković potvrdio je govor vršioca dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Milana Novitovića, koji je okarakterisan kao “ljutit”, jer su njime po ko zna koji put zaštićeni interesi Republike Srpske.
Pripadnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske u prethodnim danima dali su svoj maksimalan doprinos učešćem u navedenoj vježbi kroz timove koji su bili formirani, kroz učestvovanje u direktoratu, ali i kroz ukazivanje na sve nedostatke navedene vježbe.
Današnjom izjavom koodirektora vježbe, još jednom je potvrđeno da je Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske aktivni učesnik u sistemu zaštite i spasavanja, te da su njeni pripdnici spremni da odgovore na sve izazove koji su pred njima, ali da nikako neće dozvoliti da se u bilo kom trenutku dovede u pitanje interes Republike Srpske.