Завршена вјежба “Координација 2021”

Дана 25. 6.2021. године, у Дому Оружаних снага БиХ у Сарајеву, завршена је симулацијска вјежба за столом “Координација 2021”. Припадници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске претходних дана активно су учествовали у наведеној вјежби.
Један од коодиректора вјежбе, припадник Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, Жељко Јанковић, у Дому Оружаних снага БиХ у Сарајеву, обратио се присутнима у оквиру анализе вјежбе, те указао на све пропусте наведене вјежбе. Јанковић је истакао да вјежба није била прилагођена реалној ситуацији, као и да током вјежбе припадници Министарства безбједности БиХ нису уважили приједлоге Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, који су били договорени у самим припремама за вјежбу.
Као један од главних недостатака навео је непостојање Координационог тијела БиХ. Непостојање Координационог тијела БиХ и немогућност формирања истог доводи у питање интересе припадника Републичке управе цивилне заштите Републике Српске у контексту система заштите и спасавања, а самим тим доводи у питање интересе и Републике Српске.
Овим поступком, коодиректор вјежбе Жељко Јанковић потврдио је говор вршиоца дужности директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, Милана Нoвитовића, који је окарактерисан као “љутит”, јер су њиме по ко зна који пут заштићени интереси Републике Српске.
Припадници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске у претходним данима дали су свој максималан допринос учешћем у наведеној вјежби кроз тимове који су били формирани, кроз учествовање у директорату, али и кроз указивање на све недостатке наведене вјежбе.
Данашњом изјавом коодиректора вјежбе, још једном је потврђено да је Републичка управа цивилне заштите Републике Српске активни учесник у систему заштите и спасавања, те да су њени припдници спремни да одговоре на све изазове који су пред њима, али да никако неће дозволити да се у било ком тренутку доведе у питање интерес Републике Српске.