Rana najava obilnijih padavina

U periodu od 19. do 20. maja 2020. godine Republiku Srpsku, pod uticajem ciklona iz zapadnog Mediterana, koji će se premještati prema Jadranu, zahvatiće nestabilno vrijeme sa obilnijim padavinama.

U utorak ujutru biće oblačno vrijeme, uz slabu kišu na sjeveru. Tokom dana očekuje se nestabilno vrijeme sa kišom,  pljuskovima i grmljavinom, a obilnije padavine se očekuju na sjeveru, sjeveroistoku i istoku. U toku noći na srijedu ostaje oblačno vrijeme sa padavinama.

U srijedu  ujutro biće oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima u većini predjela. Tokom dana očekuje se povećanje nestabilnosti, raste intenzitet padavina u centralnim i južnim predjelima, uz pljuskove sa grmljavinom, a moguća je pojava grada i sugradice. Povremeno će biti i kraćih sunčanih perioda. Kasnije poslijepodne očekuje se slabljenje i djelimičan prestanak padavina, prvo na zapadu i sjeveru. Uveče i tokom noći biće promjenljivo oblačno vrijeme sa kišom, lokalno na istoku i jugu.

Do jutra, u četvrtak očekuje se slabljenje i prestanak padavina.

Slika prikazuje prostornu raspodjelu padavina 19. i 20. maja 2020. godine. Najviše će ih pasti utorak popodne, noć i prijepodne u srijedu, u skladu sa očekivanim premještanjem ciklona. 

Ukupna količina padavina će biti u sjevernoj polovini zemlje i centralnom pojasu. Numerički modeli prognoze međusobno se ne slažu u potpunosti gdje će da padne najviše kiše, ali daju slične količine. 

Na sjeveru će ukupna količina padavina za narednih 48 časova biti na zapadu od 30 do 50 l/m², na sjeveru od 20 do 40 l/m², na istoku od 30 do 50 l/m². Treba napomenuti da lokalno na istoku uz rijeku Drinu, Sarajevsko-romanijsku regiju, centralne predjele i na sjeverozapadu Krajine količina može biti i do 60 l/m².

Na jugu se očekuju obilne padavine, ali malo niže od 20 do 30 l/m².

Na narednoj slici su akumulirane padavine za period od 48 časova do 21. maja 2020. godine u 00:00 časova, iz različitih modela prognoze.