Рана најава обилнијих падавина

У периоду од 19. до 20. маја 2020. године Републику Српску, под утицајем циклона из западног Медитерана, који ће се премјештати према Јадрану, захватиће нестабилно вријеме са обилнијим падавинама.

У уторак ујутру биће облачно вријеме, уз слабу кишу на сјеверу. Током дана очекује се нестабилно вријеме са кишом,  пљусковима и грмљавином, а обилније падавине се очекују на сјеверу, сјевероистоку и истоку. У току ноћи на сриједу остаје облачно вријеме са падавинама.

У сриједу  ујутро биће облачно вријеме са кишом и пљусковима у већини предјела. Током дана очекује се повећање нестабилности, расте интензитет падавина у централним и јужним предјелима, уз пљускове са грмљавином, а могућа је појава града и суградице. Повремено ће бити и краћих сунчаних периода. Касније послијеподне очекује се слабљење и дјелимичан престанак падавина, прво на западу и сјеверу. Увече и током ноћи биће промјенљиво облачно вријеме са кишом, локално на истоку и југу.

До јутра, у четвртак очекује се слабљење и престанак падавина.

Слика приказује просторну расподјелу падавина 19. и 20. маја 2020. године. Највише ће их пасти уторак поподне, ноћ и пријеподне у сриједу, у складу са очекиваним премјештањем циклона. 

Укупна количина падавина ће бити у сјеверној половини земље и централном појасу. Нумерички модели прогнозе међусобно се не слажу у потпуности гдје ће да падне највише кише, али дају сличне количине. 

На сјеверу ће укупна количина падавина за наредних 48 часова бити на западу од 30 до 50 l/m², на сјеверу од 20 до 40 l/m², на истоку од 30 до 50 l/m². Треба напоменути да локално на истоку уз ријеку Дрину, Сарајевско-романијску регију, централне предјеле и на сјеверозападу Крајине количина може бити и до 60 l/m².

На југу се очекују обилне падавине, али мало ниже од 20 до 30 l/m².

На наредној слици су акумулиране падавине за период од 48 часова до 21. маја 2020. године у 00:00 часова, из различитих модела прогнозе.