РУЦЗ РС НА ОБИЉЕЖАВАЊУ 32. ГОДИНЕ ОД СТРАДАЊА СРБА СРЕДЊЕГ ПОДРИЊА И БИРЧА

Директор Републичке управе цивилне заштите Републике Српске (РУЦЗ РС) Борис Трнинић, са сарадницима из руководства РУЦЗ РС, данас је у Братунцу присуствовао обиљежавању великог страдања Срба за Петровдан 1992. године у селима око Братунца и Сребренице. У току једног дана убијено је 69, а заробљено 22 Србина.

Служењу помена за 3267 српских жртава средњег Подриња и Бирча погинулих у Одбрамбено – отаџбинском рату и обиљежавању овог злочина без казне присуствовали су Његова светост патријарх српски г. Порфирије са владикама и свештенством, предсједници Републике Српске, Народне скупштине Републике Српске, Владе Републике Српске, предсједник Владе Републике Србије, министар културе у Влади Републике Србије, Његова екселенција амбасадор Руске Федрације у БиХ, градоначелник, начелници општина Бирча и средњег Подриња, бројне званице и гости…

Обиљежавање сјећања почело је литургијом у Цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу, коју је служио патријарх српски Порфирије и митрополит дабробосански Хризостом.

Вијенце и цвијеће на спомен обиљежје положили су званичници Српске и Србије, Републичка управа цивилне заштите Републике Српске, породице са два и више погинулих чланова, амбасадор Русије у БиХ, Борачка организација Републике Српске, Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, Савез ратних војних инвалида, ОСТА Војске Републике Српске, УДАС, Савез логораша Српске, српски представници у заједничким институцијама…

Републичкој управи цивилне заштите Републике Српске посебну захвалност упутиили су организатор и домаћин данашњег обиљежавања 32. године од страдања Срба Бирча и средњег Подриња. Наша управа је, уз ангажована материјално – техничка средства, предано и професионално извршила организацијске, кадровске, логистичке, оперативне задатке у Братунцу.