RUCZ RS NA OBILJEŽAVANJU 32. GODINE OD STRADANJA SRBA SREDNJEG PODRINJA I BIRČA

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) Boris Trninić, sa saradnicima iz rukovodstva RUCZ RS, danas je u Bratuncu prisustvovao obilježavanju velikog stradanja Srba za Petrovdan 1992. godine u selima oko Bratunca i Srebrenice. U toku jednog dana ubijeno je 69, a zarobljeno 22 Srbina.

Služenju pomena za 3267 srpskih žrtava srednjeg Podrinja i Birča poginulih u Odbrambeno – otadžbinskom ratu i obilježavanju ovog zločina bez kazne prisustvovali su Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije sa vladikama i sveštenstvom, predsjednici Republike Srpske, Narodne skupštine Republike Srpske, Vlade Republike Srpske, predsjednik Vlade Republike Srbije, ministar kulture u Vladi Republike Srbije, Njegova ekselencija ambasador Ruske Fedracije u BiH, gradonačelnik, načelnici opština Birča i srednjeg Podrinja, brojne zvanice i gosti…

Obilježavanje sjećanja počelo je liturgijom u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu, koju je služio patrijarh srpski Porfirije i mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Vijence i cvijeće na spomen obilježje položili su zvaničnici Srpske i Srbije, Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske, porodice sa dva i više poginulih članova, ambasador Rusije u BiH, Boračka organizacija Republike Srpske, Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, Savez ratnih vojnih invalida, OSTA Vojske Republike Srpske, UDAS, Savez logoraša Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama…

Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske posebnu zahvalnost uputiili su organizator i domaćin današnjeg obilježavanja 32. godine od stradanja Srba Birča i srednjeg Podrinja. Naša uprava je, uz angažovana materijalno – tehnička sredstva, predano i profesionalno izvršila organizacijske, kadrovske, logističke, operativne zadatke u Bratuncu.