KOORDINACIONI SASTANAK PO DOBOJ RUCZ RS

Nakon metodsko – pokazne vježbe Terororijalne vatrogasne jedinice Brod “Evakuacija i zbrinjavanje ugroženih od požara” danas je u Brodu održan, u ovom ciklusu, poslednji koordinacioni sastanak Područnog odjeljenja Doboj (PO Doboj) Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS). Sa rukovodiocima službi civilne zaštite, predstavnicima subjekata od značaja za zaštitu i spasavanje lokalnih zajednica na teritoriji našeg PO Doboj razgovaralo se i analizirao rad i učinak na izvršavanju i ispunjavanju zadataka i ciljeva u skladu sa Planom rada RUCZ RS za 2024. godinu shodno obavezama iz operativnih planova koje je usvojila Vlada Republike Srpske.
Razmatrane su teme iz oblasti analize realizacije zadataka koji proizilaze iz planova u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru u Republici Srpskoj u 2024. godini sa osvrtom na analizu kapaciteta za zaštitu od požara i odbrane od poplava. Analizirana je realizacija zadataka koji proizilaze iz planova aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od zemljotresa u Republici Srpskoj za period 2024 – 2027. godine.
Diskusija i analiza bila je o implementaciji Zakona Republike Srpske o zaštiti od požara, definisanju uloge i koordinacije naših institucija, kao i o prijedlogu i planovima zajedničkog djelovanja na uspostavljanju funkcionalnog sistema vatrogasno – spasilačke službe na prostoru Republike Srpske. U tome bi naročita pažnja bila na vatogasno – spasilačkim jedinicama u lokalnim zajednicama, njihovoj strukturi, radu i funkcionisanju u okviru sistema zaštite i spasavanja.
Razgovarano je o uspostavljanju sistema veze i ranog upozoravanja u Republici Srpskoj. Između ostalog zaključeno je da je dužnost rukovodilaca civilne zaštite grada/opštine da nadležno područno odjeljenje RUCZ RS pismeno (na koordinacionom sastanku) obavijeste o trenutnom stanju svoje lokalne zajednice kada je u pitanju cistem veze i ranog upozoravanja uz napomenu da je to zakonska obaveza svih lokalnih zajednica. Naglašena je važnost izvještaja prema PO RUCZ RS. Na ovom sastanku u Brodu jedna tačka dnevnog reda odnosila se na preventivno djelovanje na zaštiti ljudi i životinja u slučaju pojave zaraznih bolesti. U ime RUCZ RS sastanku u Brodu prisustvovali su v. d. pomoćnika direktora RUCZ RS za organizaciju, planiranje i obuku i načelnik PO Doboj RUCZ RS.