KOORDINACIONI SASTANAK PO BANJA LUKA RUCZ RS

U Srpcu je održan redovni koordinacioni sastanak sa rukovodiocima službi civilne zaštite, predstavnicima subjekata od značaja za zaštitu i spasavanje na teritoriji Područnog odjeljenja (PO) Banja Luka Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS). Sastankom je rukovodio načelnik PO Banja Luka RUCZ RS.

Sa prisutnim predstavnicima nadležnih službi 12 lokalnih zajednica (neke su opravdale izostanak) iz zone odgovornosti PO Banja Luka RUCZ RS razmatrano je uspostavljanje sistema veze i sistema ranog upozoravanja u Republici Srpskoj. Istaknuto je da je dužnost rukovodilaca civilne zaštite grada/opštine da RUCZ RS i nadležno PO pismeno (na koordinacionom sastanku) obavijeste o trenutnom stanju svoje lokalne zajednice kada je u pitanju sistem veze i ranog upozoravanja, uz napomenu da je to zakonska obaveza svih lokalnih zajednica. Naglasak je bio na izvještajima prema PO.

Analizirani su Plan aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od zemljotresa u Republici Srpskoj za period 2024 – 2027. godine kao i realizacije godišnjih planova Vlade RS konkretno Plana aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru u Republici Srpskoj u 2024. godini, sa posebnim izvještajem rukovodilaca službi civilne zaštite grada/opštine o opremljenosti i obučenosti vatrogasnih jedinica za gašenje požara svih vrsta, kao i nedostacima, potrebama tih vatrogasnih jedinica. Potom je na dnevnom redu bio Plan odbrane od poplava u Republici Srpskoj u 2024. godini. Rukovodioci službi civilne zaštite gradova i opština koje su ugrožene od poplava prezentovali su kratak pismeni izvještaj, konkretne radnje i mjere koje su preduzete s ciljem povećanja stepena otpornosti zaštite od eventualnih budućih poplava sa uočenim nedostacima i sl. Tema razgovora bio je i Plan aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od većih snježnih nadavina i snijega od interesa za Republiku Srpsku za period od 2024 – 2027. godine.

Na sastanku je bilo riječi o implementaciji Zakona o zaštiti od požara („Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 94/19), definisanju uloge i koordinacije naših institucija, kao i o prijedlogu i ilanovima zajedničkog djelovanja na uspostavljanju funkcionalnog sistema vatrogasno – spasilačke službe na prostoru Republike Srpske sa posebnim težištem na vatrogasno – spasilačkim jedinicama u lokalnim zajednicama, njihovoj strukturi, radu i funkcionisanju unutar sistema zaštite i spasavanja. Razmatrani su izmjena Uredbe o sadržaju i načinu izrade Plana zaštite i spasavanja od elementarne nepogode i druge nesreće u Republici Srpskoj (RS). Učesnici sastanka u Srpcu upoznali su se sa Planom realizacije obuke u vaspitno – obrazovnim ustanovama na temu „Postupanje u slučaju opasnosti i evakuacije”. U narednom periodu preostao je redovni koordinacioni sastanak PO Doboj RUCZ RS.