KOORDINACIONI SASTANAK PO SOKOLAC RUCZ RS

U sjedištu Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) u Istočnom Sarajevu danas je održan redovni koordinacioni sastanak sa rukovodiocima službi civilne zaštite, predstavnicima subjekata od značaja za zaštitu i spasavanje na teritoriji Područnog odjeljenja (PO) Sokolac RUCZ RS. U ime RUCZ RS sastanku su prisustvovali v. d. direktora RUCZ RS, pomoćnik direktora RUCZ RS za organizaciju, planiranje i obuku, načelnik PO Sokolac RUCZ RS.

Razmatrane su teme iz oblasti analize realizacije zadataka koji proizilaze iz planova u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru u Republici Srpskoj u 2024. godini sa osvrtom na analizu kapaciteta za zaštitu od požara i odbrane od poplava. Analizirana je realizacija zadataka koji proizilaze iz planova aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od zemljotresa i većih snježnih padavina i snijega u Republici Srpskoj za period 2024 – 2027. godine.

Razmotrena je implementacija Zakona Republike Srpske o zaštiti od požara, definisanje uloge i koordinacije naših institucija, kao i prijedlog i planovi zajedničkog djelovanja na uspostavljanju funkcionalnog sistema vatrogasno – spasilačke službe na prostoru Republike Srpske. Akcenat je na vatogasno – spasilačkim jedinicama u lokalnim zajednicama, njihova struktura, rad i finkcionisanje u okviru sistema zaštite i spasavanja. Razgovarano je o uspostavljanju sistema veze i ranog upozoravanja u Republici Srpskoj. Između ostalog zaključeno je da je dužnost rukovodilaca civilne zaštite grada/opštine da nadležno područno odjeljenje RUCZ RS pismeno (na koordinacionom sastanku) obavijeste o trenutnom stanju svoje lokalne zajednice kada je u pitanju cistem veze i ranog upozoravanja uz napomenu da je to zakonska obaveza svih lokalnih zajednica. Naglašena je važnost izvještaja prema PO RUCZ RS.

Koordinacioni sastanak održan je u Ugljeviku 15. 4.2024. godine sa rukovodiocima službi civilne zaštite, predstavnicima subjekata od značaja za zaštitu i spasavanje na teritoriji našeg područnog odjeljenja u Bijeljini. Tom sastanku, između ostalih, prisustvovali su piomoćnik direktora RUCZ RS za organizaciju, planiranje i obuku i glavni republički inspektor zaštite i spasavanja. Prema planu uskoro slijede redovni koordinacioni sastanci na teritoriji područnih odjeljenja RUCZ RS u Banjaluci, Doboju i Trebinju.