OBRATIMO PAŽNJU NA VJETAR I ZAHLAĐENJE!

U narednim danima Republiku Srpsku zahvatiće pogoršanje vremena sa olujnim naletima vjetra, kišom, susnježicom i snijegom prognozira i upozorava Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske (RHMZ RS).

Tokom noći i sutra (16. 4.2024) vjetar će nastaviti da jača i u većini predjela biće jak do olujni uz udare od 50 do 70 km/č, a u višim krajevima ponegdje i 80 km/č. Vjetar će, prema prognozi meteorologa, oslabiti do sutra naveče. Sredinom sutrašnjeg dana na zapadu i sjeveru biće pljuskova sa grmljavinom a moguće su i lokalne nepogode. Na zapadu i sjeverozapadu Srpske očekuje se od 20 do 40 mm kiše. Doći će i do naglog i većeg pada temperature. U noći između 16. i 17. 4.2024. godine biće hladno sa kišom.

U srijedu (17. 4.2024) predviđa se znatno hladnije i oblačno vrijeme uz padavine. Jača kiša očekuje se ujutro. U Hercegovini su mogući pljuskovi praćeni grmljavinom. U višim predjelima padaće susnježica i snijeg uz formiranje manjeg snježnog pokrivača. Do kraja dana padavine slabe. Duvaće umjeren sjeverni vjetar, u Herecgovini i na planinama jaka bura. Minimalna temperatura vazduha od 1°C do 6°C, na krajnjem jugu Srpske 10°C, u višim predjelima -2°C. Maksimalna temperatura vazduha od 5°C do 10°C, na jugu do 15°C, na većoj nadmorskoj visini 1°S.

Oblačno i hladno uz slabe padavine biće u četvrtak (18. 4.2024). Padaće slaba kiša, na većoj nadmorskoj visini susnježica i slab snijeg ponegdje. U drugom dijelu dana padavine prestaju. Duvaće umjeren, ponegde i jak, sjeverni vjetar. Minimalna temperatura vazduha od 2°C do 7°C, na višim predjelima -2°C. Maksimalna temperatura vazduha od 7°C do 14°C, u planinskim mjestima 4°C.

U petak ujutro (19. 4.2024) očekuje nas slab mraz na većoj nadmorskoj visini. Biće hladno. Tokom dana prognozira se umjereno do pretežno oblačno i uglavnom suvo vrijeme uz slabu kišu ponegdje na istoku Republike Srpske. Minimalna temperatura vazduha od -1°C do 3°C, na jugu do 7°C, u mjestima sa većom nadmorskom visinom -4°C. Maksimalna temperatura vazduha od 10°C do 16°C, u višim predjelima 6°C.

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) skreće pažnju građanstvu na nagli i veći pad temperature vazduha, pojavu naleta olujnog vjetra, kiše, susnježice i snijega što može uticati na normalno odvijanje tokova životne svakodnevnice. Pažljivo planirajte boravak na otvorenom prostoru, vozači ukalkulišite ovu prognozu i upozorenje u vaša putovanja, nadležne lokalne službe u saradnji sa nama, da profesionalno isprate najavljene meteorološke uslove u Srpskoj.