УСПЈЕШНА ПОКАЗНА ВЈЕЖБА “RESCUE 24 – BRATUNAC”!

Уз домаће и честитке из иностранства у Братунцу је успјешно изведена показна вјежба “Rescue 24 – Bratunac”, коју је Републичка управа цивилне заштите организовала поводом 1. марта – Дана цивилне заштите Републике Српске, Свјетског дана цивилне заштите с циљем упознавања јавности о нашем раду, промоције опреме, провјере спремности и обучености учесника, те међусобне сарадње и садејства надлежних служби приликом спасавања људи и имовине.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Борис Трнинић истакао је координацију дјеловања свих служби које су учествовале у вјежби као одличну са сталном тенденцијом унапређивања ради што ефикаснијег и успјешнијег дјеловања у реалним околностима. Вјежба је почела спасавањем људи из воде и заробљених на ријечном острвцу на Дрини, а настављена спасавањем ученика и евакуацијом угрожених из школског објекта након симулираног земљотреса, који је изазвао пожар и појаву неких напознатих мириса за које се претпоставило да су отровни. На тим задацима синхронизовано су радили представници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске (РУЦЗ РС), ангажујући припаднике Горске службе спасавања Републике Српске из Фоче, Хеликоптерског сервиса Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, те Територијалне ватрогасно – спасилачке јединице, Црвеног крста и Дома здравља Братунац. Приказана је евакуација ученика, вертикални и коси транспорт повријеђених из стамбених објеката, гашење пожара, збрињавање повријеђених и њихов одвоз до најближе здравствене установе, те хеликоптерски медицински транспорт повријеђених. Приказано је спасавање повријеђеног у симулираној саобраћајној несрећи. Осим спремности учесника вјежбе, братуначким ученицима, руководствима општина Братунац и Сребреница и привредницима из Братунца приказани су начини поступања у критичним ситуацијама, као и опрема са којом располаже цивилна заштита и остале службе које су учествовале у вјежи неопходној за успјешно спасавање људи и имовине у ванредним околностима.

Начелник братуначке општине Лазар Продановић захвалио је што је вјежба организована у Братунцу и истакао да ће све општинске службе укључене у заштиту и спасавање увијек бити на располагању за овакве вјежбе, али и за дјеловање у стварним околностима као што су поплаве и пожари.

Након завршене показне вјежбе “RESCUE 24 – BRATUNAC” на свечаној академији Републичка управа цивилне заштите Републике Српске потписала је споразуме о сарадњи са Руско – српским хуманитарним центром из Ниша, Црвеним крстом Републике Српске, Општином Братунац. Академија је завршена додјелом захвалница РУЦЗ РС министру безбједности у Савјету министара БиХ, Хеликоптерској јединици МУП – а Републике Србије, Руско – српском хуманитарном центру из Ниша, Хеликоптерском сервису Републике Српске, Општини Братунац, Територијалној ватрогасно – спасилачкој јединици Града Бијељине.