UPOZORENJE NA JAK VJETAR I OBILNU KIŠU

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske (RHMZ RS) u petak 23. 2.2024. godine očekuje nas vjetrovito, vrlo toplo i promjenjivo vrijeme. Duvaće jak do olujni jugo. Na jugu, jugozapadu i lokalno na sjeveru Srpske biće oblačno uz povremenu kišu, a u ostalim predjelima suvo i umjereno oblačno uz kraće sunčane intervale, uglavnom na istoku. Tokom noći padavine jačaju na jugu i jugozapadu, a kišna zona će se u noći širiti ka istoku. U Semberiji biće suvo. Na jugu se predviđaju obilnije padavine. Minimalna temperatura vazduha od 4 na istoku do 11 stepeni C na zapadu i sjeveru. Maksimalna temperatura vazduha od 13 na jugozapadu do 22 stepena C na sjeveru, u višim predjelima 9 stepeni C.

U subotu 24. 2.2024. godine ujutro intenzivne padavine očekuju se na jugu i jugozapadu uz jak do olujni vjetar. Tokom prvog dijela dana padavine prestaju prvo na zapadu uz postepeno razvedravanje, dok će se na istoku i jugu i dalje zadržati oblačno vrijeme s padavinama, na sjeveroistoku očekuje se najmanje padavina. U Hercegovini tokom drugog dijela dana prognozira se obilna kiša, lokalno su mogući pljuskovi praćeni grmljavinom. U nastavku dana vjetar u slabljenju. Minimalna temperatura vazduha od 4 na istoku do 10 stepeni C na jugu i zapadu, u višim predjelima 2 stepena C. Maksimalna temperatura vazduha od  10 na jugoistoku do 19 stepeni C na sjeveru, u višim predjelima 6 stepeni C.

Poslednjeg dana vikenda 25. 2.2024. godine RHMZ RS prognozira tokom prvog dijela dana umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabim padavinama ponegdje. U nastavku dana, postepeno raslojavanje oblačnosti i sunčanije. U južnim predjelima tokom dana oblačno uz padavine, u Hercegovini se očekuju i obilne padavine. U višim planinskim predjelima na jugoistoku padaće susnježica i snijeg. Minimalna temperatura vazduha od 2 na jugozapadu do 9 stepeni C u Hercegovini, u višim predjelima – 2 stepena C. Maksimalna temperatura vazduha od 8 na jugoistoku do 17 stepeni C na sjeveroistoku Srpske, u višim predjelima 3 stepena C.

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) skreće pažnju da se boravak na otvorenom pažljivo planira, građanima da obezbijede svoju imovinu od olujnog vjetra i obilne kiše, nadležnim službama za zaštitu i spasavanje pojačan monitoring i eventualno aktiviranje. Pratićemo situaciju u saradnji sa lokalnim službama zaštite i spasavanja.