UPOZORENJE NA JAK VJETAR I OBILNU KIŠU U HERCEGOVINI

Republiku Srpsku će, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske (RHMZ RS), u naredna dva dana zahvatiti nevrijeme sa jakim do olujnim vjetrom i kišom naročito izraženoj u Hercegovini.

Danas će jačati vjetar i popodne će duvati uz udare od 40 km/č na sjeveroistoku (Semberija, Posavina) i istoku, a na planinama na zapadu preko 70 km/č.

Sutra, 10. 2.2024. godine, biće vjetrovito uz jak i olujni vjetar. Očekuju se udari od 40 km/č na sjeveroistoku (Semberija, Posavina) do 80 km/č na jugu i zapadu Srpske.

U nedjelju 11. 2.2024. godine, tokom noći i ujutro i dalje će duvati jak do olujni vjetar koji će tokom jutra oslabiti na sjeveru, a do sredine dana i u ostalim predjelima. Očekuju se njegovi naleti od 30 km/č na sjeveru do 80 km/č na jugu i jugoistoku Republike Srpske.

Od sutra popodne i u nedjelju, 11. 2.2024. godine, u Hercegovini se prognozira obilnija kiša. Očekuje se od 80 do 120 mm padavina, lokalno i preko 140 mm. Zbog izraženije kiše u kratkom periodu moguća je pojava i porast bujičnih vodotokova i  problemi sa oborinskim vodama.

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) podsjeća institucije, kolektive, građane da pažljivo planiraju boravak ljudi na otvorenom prostoru, da obezbijede matarijalnu imovinu od olujnih udara vjetra i eventualne bujične poplave. Pratimo situaciju u kontaktu sa svim lokalnim službama civilne zaštite.