УПОЗОРЕЊЕ НА ЈАК ВЈЕТАР И ОБИЛНУ КИШУ У ХЕРЦЕГОВИНИ

Републику Српску ће, према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске (РХМЗ РС), у наредна два дана захватити невријеме са јаким до олујним вјетром и кишом нарочито израженој у Херцеговини.

Данас ће јачати вјетар и поподне ће дувати уз ударе од 40 км/ч на сјевероистоку (Семберија, Посавина) и истоку, а на планинама на западу преко 70 км/ч.

Сутра, 10. 2.2024. године, биће вјетровито уз јак и олујни вјетар. Очекују се удари од 40 км/ч на сјевероистоку (Семберија, Посавина) до 80 км/ч на југу и западу Српске.

У недјељу 11. 2.2024. године, током ноћи и ујутро и даље ће дувати јак до олујни вјетар који ће током јутра ослабити на сјеверу, а до средине дана и у осталим предјелима. Очекују се његови налети од 30 км/ч на сјеверу до 80 км/ч на југу и југоистоку Републике Српске.

Од сутра поподне и у недјељу, 11. 2.2024. године, у Херцеговини се прогнозира обилнија киша. Очекује се од 80 до 120 мм падавина, локално и преко 140 мм. Због израженије кише у кратком периоду могућа је појава и пораст бујичних водотокова и  проблеми са оборинским водама.

Републичка управа цивилне заштите Републике Српске (РУЦЗ РС) подсјећа институције, колективе, грађане да пажљиво планирају боравак људи на отвореном простору, да обезбиједе матаријалну имовину од олујних удара вјетра и евентуалне бујичне поплаве. Пратимо ситуацију у контакту са свим локалним службама цивилне заштите.