JAK I OLUJNI VJETAR ZAHVATIĆE SRPSKU

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske (RHMZ RS) u naredna tri dana, uz porast temperature vazduha, jak i olujni vjetar duvaće u Republici Srpskoj. U četvrtak, 30.11.2023. godine, vjetar će popodne da jača prvo na zapadu, a uveče i u noći u većini predjela. Predviđaju se udari vjetra od 40 do 70 km/č, na zapadu i na planinama preko 80 km/č. Uz rijeku Savu vjetar će biti umjeren.

Vjetrovito uz jak do olujni vjetar u većini predjela biće u petak 1.12.2023. godine. Očekuju se udari od  50 do 90 km/č, na planinama ponegdje i do 100 km/č. Vjetar će imati najjače nalete na zapadu Srpske i u višim predjelima, a nešto slabije na krajnjem jugu Hercegovine.

U subotu, 2.12.2023. godine, u većini Republike Srpske duvaće vjetar sa lokalnim olujnim udarima. Prognozira se periodična brzina vjetra od 70 do 90 km/č, na planinama i preko 100 km/č. Tokom popodneva istog dana vjetar će početi da slabi. Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) podsjeća institucije, kolektive, građane da pažljivo planiraju boravak ljudi na otvorenom prostoru, da obezbijede matarijalnu imovinu od olujnih udara vjetra. Pratimo situaciju u kontaktu sa svim lokalnim službama civilne zaštite.