Pregled stanja vodostaja na osnovu prognoznog sistema MIKE na dan 15.5.2023. u 8h

Padavine koje su padale ovih dana dovele su do porasta vodostaja na većini vodotoka na području Republike Srpske.
Prema posljednjim rezultatima raspoloživih prognoznih modela (MIKE) za riječni sliv Save, očekuje se porast vodostaja na svim glavnim vodotocima na području Republike Srpske (Sava, Una, Sana, Vrbas, Bosna).

Vodostaji rijeke Save uslijed obilnih padavina na većini mjernih stanica pokazuju porast. Rijeka Sava na području Republike Srpske je trenutno takođe u porastu, a na području Jasenovca vodostaji su već iznad početka obavještavanja i tokom dana će dostići kote redovne odbrane od poplava. Tokom dana se i nizvodno od Jasenovca očekuje da budu dostignute kote početka obavještavanja. Prema rezultatima modela na rijeci Savi ovako visoki vodostaji će se zadržati još narednih 5 dana.

Vodostaji rijeke Une i Sane su visoki i u daljem porastu. Na rijeci Uni kod Novog Grada i nizvodno prema Kostajnici su premašene kote redovne odbrane i očekuje se dalji porast vodostaja pa bi u poslijepodnevnim satima moglo doći i do premašivanja kota vanrednih poplava. Na rijeci Sani kod Prijedora se u večernjim satima očekuje dostizanje kota redovne odbrane od poplava. Opadanje vodostaja na slivu rijeke Une i Sane se očekuje od srijede.

Vodostaji na rijeci Vrbas i pritokama takođe bilježe visoke vrijednosti i imaju vidljiv porast. Na području Banja Luke je premašena kota redovnih mjera odbrane od poplava, a moguć je i blagi porast u poslijepodnevnim satima te u narednim danima, a sve u zavisnosti o radu HE Bočac. Na području nizvodno od Banja Luke u poslijepodnevnim satima je moguće dostizanje kote redovne odbrane od poplava. Na rijeci Vrbanji i na rijeci Plivi su takođe visoki vodostaji i dostignute su kote redovnih mjera, a imaju tendenciju porasta.

Na rijeci Bosni su vodostaji u blagom porastu, ali prema trenutnim prognozama ne očekuje se dostizanje kota početka obavještavanja.