Saradnja Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske sa Češkom Republikom

U okviru ekspertne misije za deminiranje Ronilački tim Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike u saradnji sa pripadnicima RUCZ RS i ronilačko-pirotehničkog tima FUCZ izviđali su, izvlačili i uništavali neeksplodirana ubojna sredstava i miniciju iz kanjona rijeke Une, na lokaciji Crnog jezera na području Bosanske Krupe.

Današnjim aktivnostima prisustvovala je Ivana Hvalsova, ambasador Češke u BiH.

Posebno ih raduje, kako kažu, što u ovim aktivnostima učestvuju timovi iz Srpske i FBiH.

– Drago mi je što imam priliku, ponovo da posjetim kolege iz Češke, Republike Srpske i FBiH. Za mene, ovo je velika radost, kada vidim da kolege zajedno rade na deminiranju ispod vode što je jako korisno za lokalno stanovništvo i za sve. Drago mi je što vidim da su svi u prijateljskim odnosima. Una je prelijepa rijeka, ima veliki potencijal za razvoj turizma. Mnogo znači kada možemo doprinijeti njenom poboljšanju – ističe Hvalsova.

Iz MUP-a Češke kažu da je do sada izvađeno preko pet tona eksplozivnog materijala iz rijeke.

– Ovaj projekat traje više od 10 godina te mi je drago da možemo doprinijeti bezbjednosti vodnih tokova BiH. Želimo da ova rijeka, ali i mnoge druge, budu sigurne za sve one koji žele da uživaju u njima. Pomagaćemo i u narednom periodu. Do sada smo izvadili pet tona eksplozivnog materijala – poručio je general Tomaš Lerh.

– Nismo imali značajne kapacitete u ronjenju, međutim, dolaskom ekipe iz Češke iz tamošnjeg MUP-a, ljudi su prepoznali u oba entiteta kvalitet. Mi smo u međuvremenu postigli značajne kapacitete. Srećni smo što imamo formirane timove koji mogu krenuti u sertifikaciju po evropskim standardima. Saradnja RUCZ Srpske i FUCZ su na velikom nivou – kazala je Milana Škipina, šef odsjeka za međunarodnu saradnju i koordinciju u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Predstavnik ronilačke službe iz Bosanske Krupe, Tarik Halkić, kaže da Krupa mora biti sigurna sredina.

– Mi smo domaćini nekoliko godina ovoj humanoj misiji. Bosanska Krupa mora biti sigurna sredina, to je cilj. Projekat čine češka policija, RUCZ Srpske, FUCZ i nas kao lokalne sredine – kaže Halkić.

( Izvor: ATV )